torsdag 30 augusti 2012

ROSÉPEPPARGRYTA MED FLÄSKFILÉ OCH ÖLKORV


I tisdags när jag kom hem från jobbet hade Lars tänt massa ljus i matrummet. Precis som vi ofta gör under de lite mörkare månaderna. Det var faktiskt mörk och kallt... Är dock lite tveksam om det så här i slutet av augusti kan räknas som mörkare... Men visst känner man att hösten är i antågande? Kalla morgnar och ibland riktigt sköna eftermiddagar.

Något som också brukar hända på hösten är att jag blir mer intresserad av att laga grytor och gratänger. Ett mustigt rött vin till det och saken är biff. 

Jag tjuvstartade lite i helgen, då jag på mitt födelsedagskalas bjöd på den här goda grytan. Massa goda ingredienser och smaksättare, helt i min stil. Receptet hittade jag i Jennie Benjaminssons kokbok "Kalasgott". En kokbok som för övrigt innehåller flera goda och smidiga recept.

Rosépeppargryta med fläskfilé och ölkorv
1 fläskfilé
salt & svartpeppar
2 smala ölkorvar
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 tsk hela rosépepparkorn
ett par kvistar timjan, bladen
1 tsk tomarpuré
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk syltlök
1-2 tsk whisky

Putsa fläskfilén och skär i grova strimlor. Krydda köttet med salt och peppar. Skär ölkorvarna i mindre bitar. Skala och finstrimla löken. Bryn den strimlade fläskfilén i smör tillsammans med ölkorvarna och löken.

Krossa och smula rosépepparkorn och timjan. Rör i tomatpuré och tillsätt grädde och vatten. Låt grytan sjuda på svag värme ca. 10 minuter. Vänd i syltlöken och smaka av med whisky, salt och peppar. Servera med nykokt pasta eller ris.


Bakade även bröd, så klart! Blev ett vik-vila-bröd, som jag ömt vårdade och pratade med under dagen. Brödet blir supergott, verkligen. Genom att man viker det varje halvtimma under några timmar, samt dubbeljäser det i slutet, blir brödet härligt luftigt. Ett naturellt bröd jag verkligen rekommenderar!


Ha en skön kväll alla rara!

10 kommentarer:

  1. Vilken härlig gryta, sparar receptet direkt :)

    SvaraRadera
  2. Mums vilken härlig gryta Malin gahhh vill ha : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Ja, hösten smyger sig på. Lite mysigt är det, men man vill gärna ha lite av varje!:)

    SvaraRadera
  4. Brödet låter mycket gott! Kram

    SvaraRadera
  5. Vilken god gryta.
    Grytor och soppor tycker jag är bra höstmat. Just soppor kan jag inte äta på sommaren men när det blir lite ruggit ute är det gott.
    Trevlig helg!!

    SvaraRadera
  6. Det bästa med hösten, alla grytor. Det här låter smaskigt. Hon är en geni den där Jennie:)

    SvaraRadera
  7. Åh rosépeppar, korv och gryta. Så gott. Det här vill jag prova. Och Grattis i efterskott!

    SvaraRadera
  8. Åhå, vilken soppa så god! Perfekt inför hösten.

    SvaraRadera
  9. Åh den där grytan har jag också spanat på i Jennies kokbok, då vet jag att den blev riktigt god då. Håller med om att vi går in i mustig gryta o rödvins tiden. Inte så dumt faktiskt.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.