onsdag 8 augusti 2012

NÖTKAKA MED CHOKLADKROSS


Hittade bakboken "Sju sorters kakor" häromdagen, massa klassiker till kakor där i. Inte massa krusiduller, utan hederliga gamla småkakor och mjuka kakor. Blev så sugen på ett riktigt kakkalas när jag läste om allt gott. Fick bli nötkaka, upphottad med krossad choklad.

Nötkakan var bakad i samma form som jag för bara någon dag sedan fick av min mormor. Min älskade mormor, 94 år gammal, boende på tredje våning utan hiss. Hon håller just nu på att repa sig, efter att hon brutit lårbenet tidigare i sommar. Varje kväll går hon fram och tillbaka med rullatorn på vinden, för att träna upp benet. Snacka om pantermormor! Hon var till och med för pigg för att få komma på en veckas rehabilitering på ett hem här i Falkenberg. Det ni!

Nötkaka med chokladkross
1 1/2 dl nötkärnor (75g)
50 g mörk choklad
125 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form. Hacka nötterna och chokladen fint i matberedare. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten vit och skummig. Tillsätt nötblandningen och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter.



I dag var min första jobbedag efter ledigheten. Lite mjukstart med kollegor på förmiddagen och föreläsning på eftermiddagen. En bra föreläsning, som gjorde mig peppad inför höstterminen faktiskt. I kväll blir det tidig nattning för mig, vända dygnet efter en sommar där jag sällan lagt mig innan tolv. 


14 kommentarer:

  1. Nötter gillas och i kombo med choklad så låter detta som en riktigt smarrig kaka.

    Härligt med en slowstart på jobbet, det är bara att tacka och ta emot.

    Ja, att vända dygnet är inte det enklaste... lycka till! :)

    SvaraRadera
  2. Hihi tror du är lik din mormor, kan se dig som 95 med hur mycket energi som helst...avis ;)
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  3. svar: Tack för din fina kommentar! Jag var väldigt anti matlagning när jag började vid 14 års ålder (med hederlig köttfärssås). Men sen växte intresset och nu funderar jag på en framtid inom matyrken!
    Med all god mat som du verkar laga så kommer din dotter nog inte bli sämre!

    Tack för komplimangen också :)

    Föressten ser din nötkaka väldigt god ut! I min farmors exemplar av "Sju sorters kakor" har jag skrivit att "den här ska Bella ärva"! Världens bästa bakbok!

    Kram Bella

    SvaraRadera
  4. så gott,älskar nötter i kaka och den där formen är så fin,har själv en likadann.

    SvaraRadera
  5. Älskar dina bilder ! Tack för senast, pöss !

    SvaraRadera
  6. Gahhh nötkaka du kan konsten du Malin att göra mig sugen ; ) Sov gott finis kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Sju sorters kakor var den bakbok jag växte upp med hemma, det är inte mycket jag inte bakat i den! Eller jo, inte det som skulle friteras, men annars så... När vi hade bakprov i hemkunskapen hämtade jag min bakelse där ur, och när det var dags för kokosbollar (fast i vår version stod bollarna fortfarande under ett annat namn...) fanns det inget annat recept! Vad jag älskar den boken! Skulle vilja köpa mig ett eget exemplar, men det måste ju vara rätt upplaga ;)
    Och vad skönt att mormor börjar känna sig bättre, 94 år är en beaktansvärd ålder, njut av tiden med henne, och bjud på denna goda kaka :D

    SvaraRadera
  8. Mums, så god kaka verkar vara! Kram

    SvaraRadera
  9. Den kakan har jag faktiskt funderat på att göra en LCHF-variant på! Mums :)

    SvaraRadera
  10. Ja, nu är det dags att försöka vända tillbaka dygnet, lättare sagt än gjort!
    Vilken fin kakform du har, tjusigt mönster på kakan.

    SvaraRadera
  11. Hej vännen!
    Tack för din söta kommentar hos mig. Skönt att vara tillbaks i blogglandia igen ;o)
    Och så himla skoj att det går framåt i er butik med. Jag är såååå nyfiken, nu måste du bara visa lite bilder snart.

    Vad säger du om att göra lite reklam för varandras butiker här på bloggen när vi öppnar? Som nyöppnad behöver man ju all reklam man kan få och hade jag kunnat få över lite danska kunder till dig, så hade väl det varit kul :) Vi har ju säkert olika typer av människor också som läser våra bloggar. Hör av dig om du har lust! Du får jättegärna låna mina bilder fr butiken sen.

    Hoppas att du har haft en skön sommar. Alltid lite segt att starta upp igen, men nu är vi ju nära våra drömmål, eller hur? ;O)
    Må gott och njut helgen!!

    Kramar
    Ulrika

    SvaraRadera
  12. Mums - jag älskar choklad och nötter och då gärna i kombination! Underbart!

    Tack för din fina kommentar hos Bella. Hon blev så glad! Kram!

    SvaraRadera
  13. Hur har jag kunnat missa den kakan? Bläddrar ofta i sju sorters kakor just för att det finns så många enkla goda klassiska kakor. Älskar nötter och choklad i kakor. Denna bakar jag snart!!

    SvaraRadera

  14. hur många grader till nötkakan 175 grader eller

    yvonne2013@hotmail.se

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.