tisdag 28 augusti 2012

FLÄSKPANNKAKA MED VARMRÖRD LINGONSYLT


I dag var det dags för hemkunskap igen i skolan. Även den här gången blev jag sugen på att laga samma mat hemma. Nu fläskpannkaka med bacon. Till det gjorde jag en varmrörd lingonsylt. Hade lingon i frysen, som svärföräldrarna plockade förra året då de var i Sälen. De är faktiskt där just nu, och de tar säkert med massa lingon hem. 

Deras tanke var att hitta mängder med kantareller, men när de frågade en lokalbo, så svarade denna att hon aldrig sett en kantarell i de skogarna. Snopet, men det fick alltså bli lingonplockning i stället, för det fanns det mängder av.

Fläskpannkaka
200 g bacon
3 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Skär baconet i småbitar och fördela i en form som mäter 30*40cm. Sätt ugnen på 225 grader och ställ därefter in baconet. 
Blanda mjöl och salt och vispa sedan i mjölken lite i taget. Vispa i äggen ett och ett. 
Ta ut baconet när de fått lagom med färg. Fördela baconen och fettet jämnt över formen. Vispa till smeten innan den hälls över baconet. Grädda i ugnen i ca. 20 minuter. Fläskpannkakan ska ha rest sig och fått fin gyllene färg. 

Varmrörda lingon
125 g lingon (frysta)
50 g socker

Blanda samman lingon och socker och låt småputtra ca. 5-7 minuter. Sockerkristallerna måste ha försvunnit. Tag från plattan och mixa lingonen med handmixer. Alla lingon behöver inte vara helt mixade, lite blandat är bäst. Välj om ni vill servera sylten varm, eller om den ska vara kall. 

Sedan är det bara det bästa kvar, när ni äntligen får moffa in maten i munnen. 


Visst lade ni märke till den urtjusiga tallriken fläskpannkakan var upplagd på? En av min födelsedagspresenter faktiskt. Fick sex stycken mattallrikar av min fina lilla familj. Fick även tallriken med fjärilar på, den av svägerskan med familj. 

Älskar Matteus porslin! Finns så himla mycket fint i alla möjliga härliga färger. Jag har hållit allt i samma plommonfärg, men med vissa färgnyansskillnader, varierar lite eftersom det är handgjort. Dock kan mycket mixas, med olika färger på porslinet. Blir jättecharmigt det också.


I kväll är det åter igen dags för de mer eller mindre excentriska (läs galna) Hollywoodfruarna, att inta tv-rutan. Gunilla är jag lite rädd för faktiskt. Tycker nog att hon borde låsas in, för allas bästa...


7 kommentarer:

  1. Ha ha jäklar vad rädd jag blev för skatan längst ner..! Du måste förvarna om sådant ;)
    Fläskpannkakan i skolan gillade jag inte, tyckte den smakade mest mjöl. Men nu många många år senare har den fått göra come back i mitt kök.

    SvaraRadera
  2. ha ha kollade just Hollywood fruar jösses där ligger man i lä ; ) Fläskpannkaka bara namnet är ljuvligt kramar Sofia

    SvaraRadera
  3. Jag skulle också ha gjort fläskpannkaka idag på barnens beställning men jag hade visst bakat upp nästan alla ägg ;). Det fick bli spagetti och köttfärssås istället, originellt ;). Vilka underbara fat, älskar också Matteus porslin men har bara ett ynka fat men kanske ska lägga in en liten önskelista.

    SvaraRadera
  4. Hu, vem är ladyn? Hon ser verkligen scary ut...

    Ja, matteus gillas här med även om jag inte har så mycket av det porslinet, plommonfärgat var så snyggt!

    SvaraRadera
  5. Hjälp, hon Gunilla är verkligen skrämmande :) Vilken fin födelsedagspresent du fått! Kram

    SvaraRadera
  6. Ajamen, du kan inte bara lägga upp en sån bild utan att förvarna först, vi höll ju på att göra på oss! Ja, på Gunilla då - inte på allt fin porslin du fått i present - så vackert!

    SvaraRadera
  7. Haha ja hon Gunilla är fasen lite otäck! Och stackars katten och barnet som bor där hemma hos henne. Jag ser att fläskpannkakan blev lyckad! Underbart gott är det:)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.