söndag 26 augusti 2012

MARSIPANTÅRTA OCH 2012-ÅRS JULKLAPP


Nu har jag hittat en ny hobby, tårtmakeri! Hur kul som helst, men tyvärr ingen hobby man kan syssla med varje kväll efter jobbet, eller ens varje vecka. Nej, mer en hobby jag kan syssla med fyra gånger om året, en gång per födelsedag i familjen. Alla på höst/vinter dessutom. Kanske att jag kan ordna med någon extragång någon gång då och då, vid något extra fint tillfälle. 

Köpte marsipanen på nätet, i butiken Strössel och annat. Där köpte jag även blomformen och ätbart lim. Jag ska snart besöka sidan igen, för att köpa till annat som kan förgylla en tårta. Kanske redan i kväll faktiskt. Ludvig fyller nästa helg, och då får det bli annat pynt än en blomma. 

Färgerna på marsipanen stämde kusligt bra tillsammans med mitt porslin från Matteus. Jag blev så nöjd med hela tårtan, både färg, form och smak. 

Fyllningen i tårtan blev den här gången geishafluff och rårörda hallon, passade jättebra tillsammans. Täckte den med smörkräm innan jag lade på marsipen, gör mycket för smaken plus att marsipanen håller sig bättre.



Använde samma recept på både tårtbotten, hallon och smörkräm som på Cars-tårtan. Varför ändra ett vinnande koncept...


Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver 
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk.

Geishafluff
200 g Geishachoklad
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Recept från Sockerrus

Rårörda bär
200 g valfria bär (hallon, jordgubbar, blåbär)
2 tsk marsanpulver
ev lite socker

Mosa bären med en gaffel och tillsätt marsanpulvret (och ev socker). Fyll din tårta eller använd till annat bakverk/dessert (För att den ska bli stabbig så bör du ställa in bakverket/tårtan i kylen en stund nu).

Recept från Sockerrus

Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
1 tsk vaniljarom

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omrörning.

Recept från Baka baka liten kaka




Avslutar med en bild på, vad som måste bli, 2012-års julklapp.

En kockmössa från Lexington!

Tack Marit & Kajsa!

22 kommentarer:

  1. Men jösses vilka skills du har!!! Hur fin tårta som helst! Geishafluff låter ju otroligt gott! Mästerhatten passar di definitivt! Ser fram emot ditt nästa mästerverk! Synd att man inte kan smaka... Hehe

    SvaraRadera
  2. Vi är riktigt imponerade, så fin den är! Kul när man kan matcha mat och servisens färg också, en trevlig bonus!

    Hoppas du får en finfin dag i morgon,
    kramar

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastisk tårta! Jag älskar lila, din tårta passar mig både smakmässigt och utseendemässigt!
    Trevligt att hitta hit till dig!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  4. sv: hade kostat 229 kr men jag fick den för 129 kr hihi!
    Som hittat och såå fin!
    KRAM i massor

    SvaraRadera
  5. Ja, tårtmakeri är superkul. Jag gjorde många täckta tårtor i början när bloggen var ung... nu blir det alltmer sällan :) Man får helt enkelt passa på när någon i familjen fyller, kram fina!

    SvaraRadera
  6. Vilken snygg bagerska! Och vilken fantastiskt vacker tårta du bakat! Vad duktig du är!

    SvaraRadera
  7. Mumsigt!! Först blev jag fundersam när jag läste rubriken och tänkte att va fasiken, har jag klickat mig in till ett julinlägg.. :P Men sen föll poletten på plats. Kul att den matchade proslinet så väl! Underbart! Kram Mary

    SvaraRadera
  8. Hej fina Malin!

    WOW du kan ju extraknäcka som konditor, så himla läcker och ser vrålgod ut oxå!!

    Gillar din sida, fastnar alltid för nåt gott att baka :)) typ kolapajen för några inlägg sedan. Mums!!!

    Kram
    Mia
    Ps härligt att höra att kaffemaskinen är omtyckt :) jag gillar min oxå, fast kör ju mest med chailatte inden då ;)

    SvaraRadera
  9. Hej fina Malin!

    WOW du kan ju extraknäcka som konditor, så himla läcker och ser vrålgod ut oxå!!

    Gillar din sida, fastnar alltid för nåt gott att baka :)) typ kolapajen för några inlägg sedan. Mums!!!

    Kram
    Mia
    Ps härligt att höra att kaffemaskinen är omtyckt :) jag gillar min oxå, fast kör ju mest med chailatte inden då ;)

    SvaraRadera
  10. Vilken himmelsk tårta! Var den bara hälften så god som den var vacker så räckte det och blev över. Jag har också handlat hos Strössel och annat och tyckte att de hade bra grejer. Min nya favorit är Style and fun stuff. Där kan man köpa upp hela lönen med några klick!!!
    Kram!

    SvaraRadera
  11. Jättefin tårta! Och goda smaker! Kram

    SvaraRadera
  12. Du passar superbra i fina Mössan :)) och tårtan ser riktigt smarrig ut.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  13. Visst var det idag??

    Ett stort Grattis till Dig!! hoppas det blir en solig och fin födelsedag.
    Tårtan antar jag att ni åt upp igår men det kanske blir lite överraskningar idag ändå.

    ...och vilken tårta!!!! den ser farligt god ut, superläcker!!!!

    kram lisamaja

    SvaraRadera
  14. Hej Malin,

    Va duktig du är. Det är alltid lika kul att gå in och läsa din blogg. Man blir så inspirerad och jag har snott många recept..:). Hälsningar Catrin

    SvaraRadera
  15. Du är ju bara för söt i din kockmössa :o)))
    Tack för dina gulliga kommentarer om butiken. Ååååååh det var en underbar dag i lördags....sååååå himla skoj! Och jag ser verkligen fram emot fredag när jag håller öppet igen.
    Idag ringde en kund som var här i lördags och ville så gärna ha ett par saker mer som hon sett. Så jag öppnade upp butiken för henne 10 minuter senare. Härligt med glada kunder som kommer tillbaks och jag var ju ändå på hemmaplan ;O)
    Du kommer att tycka det är superkul med egen butik du med och jag ser också fram emot att besöka dig.

    Hoppas att vi ses nån gång i höst :)
    Kram på dig
    Ulrika

    SvaraRadera
  16. VIlken drömtårta!
    Hatten likaså...hihi!

    kramen

    SvaraRadera
  17. den blev jättefin och riktig god fyllning.visst är de rolig hobby,absolut den bästa men inte den billigaste

    SvaraRadera
  18. Vilken fin tårta! Visst är det kul att baka! Jag köpte en liten form så att jag kan baka lite mer :)

    SvaraRadera
  19. Grattis på födelsedagen! Vilken jättefin tårt. Visst är det jättekul att baka/dekorera tårtor. Det blir ju som sagt inte så ofta men man får ta de tillfällen som bjuds. Snygg i din kockmössa är du också, kanske något att ta in till min webshop. Kram

    SvaraRadera
  20. Vilken fin tårta. Vad duktig du är!!

    SvaraRadera
  21. Hej igen!
    Blev så nyfiken på att du har butik, det måste jag ha missat...?!

    kramkram

    SvaraRadera
  22. Så himla kul, tack för att du berättade. Det är alltid lika roligt att få ta del av drömmar, det låter underbart! Glommen har jag varit en del i, bor ju inte så värst långt bort. Då kommer jag o hälsar på framöver!

    kram igen

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.