tisdag 7 augusti 2012

FÄRSGULASCH OCH ITALIENSKT LANTBRÖD


Ja, nu börjar min kropp ställa in sig på grytor och andra hösträtter. Ska försöka ställa om årstidsklockan i kroppen, och återgå till sensommarrätter igen. Vad det nu kan tänkas vara. Får googla på det.

Den här rätten hittade jag inne hos Helena med bloggen Bara en kaka till. En superfin blogg med massa fina bilder, god mat och bra tips på utflyktsmål. 

Färsgulsch
500 g nötfärs
2 lökar, gula eller röda
1 röd paprika
1 grön paprika
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
en skvätt kalvfond
1,5 dl vatten
minst 2 tsk paprikapulver (jag tog nog nästan 5 tsk)
salt och vitpeppar


Hacka och fräs lökarna och paprikorna i smör. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, vattnet, fonden och kryddorna, och låt koka ihop en stund. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.



Serverade gulaschen tillsammans med basmatiris, kokta bönor och italienskt lantbröd. Lite gräddfil på toppen är också mumsigt. Gjorde dubbel sats, vilket genererade i flertalet luncher. Bra, eftersom jag börjar jobba i morgon. 

Puh, har förträngt det ett tag, men bara att inse fakta. Väckarklockan kommer att ringa klockan 06.00 i morgon bitti. 

Italienskt lantbröd
25 g jäst
6 dl vatten 
3 dl durummjöl
8 dl vetemjöl special
4 tsk salt
1 dl olivolja
1 äggvita
4 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke eller hushållsassistent. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader, och häll först lite av vattnet i bunken. Rör tills jästen löst sig och arbeta in första mängderna av mjölet, samt resten av vattnet. Låt jäsa i 60 minuter.
Tillsätt salt, olja, äggvita och 4 dl vetemjöl special.
Arbeta degen ordentligt och forma till en stor alt två mindre limpor.
Låt brödet jäsa på plåt i ca. 40 minuter. Skåra brödet med en vass kniv.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten. Grädda i 30 minuter.

Ella Bella Bus modellar.
Receptet till brödet fanns med i senaste numret av "Allt i hemmet", nr 11 Augusti. 

Så vad jag nu göra min sista semesterdag? Blir väl till att städa lite, plocka lite, baka lite och laga lite mat. Som vilken annan dag som helst alltså.


14 kommentarer:

  1. Ser riktigt gott ut! Nybakat bröd är så gott! Kram

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut, passar bra en så här kulen blåsig dag!

    kram

    SvaraRadera
  3. Så gott med ett nybakat bröd till den goda grytan, allt ser finfint ut!
    Ja det gäller väl snart att ställa om kroppen snart till höstläge, vare sej vi vill eller inte:) Och då passar väl en gryta riktigt bra.

    SvaraRadera
  4. Är det din dotter på bilden? Jättesöt tjej!

    Vad gott med färsgulasch! Jag längtar lite efter höstens grytor, även om det har blivit si och så med sommarmaten för min del det här året. Grillväder har inte direkt infunnit sig här hemma i Sverige!

    Kram!

    SvaraRadera
  5. mmmmm,älskar grytor så ser faktiskt fram emot höstkvällar så man kan värma sig,gött.
    de där brödet måste ja testa,ser riktigt gott ut

    SvaraRadera
  6. Färsgulaschen är hyvens! Vad kul att du gillade den. :-) Stor kram!

    SvaraRadera
  7. Underbart! Och vilken söt liten tjej;)

    SvaraRadera
  8. Gulasch är jättegott och det ska definitivt vara ett gott bröd till att suga upp allt det såsiga med. Vilken lyx med egenbakat!

    SvaraRadera
  9. Gott med nybakat! Passar även fint t grytan ;) kram!

    SvaraRadera
  10. Fina Bella Bus : ) klart man måste få drömma om höstiga grytor vädret är ju höstlikt minst sagt : ( Jag har ätit muffins idag på café Njuta i Hjo mums och Chailatte gahhhh love kram Sofia

    SvaraRadera
  11. Allt ser smarrigt ut! Gulachen blev jag väldigt sugen på att göra.
    Kram malin

    SvaraRadera
  12. Hej Malin!

    Hoppas allt är bra!
    Idag tänkte jag prova ett av dina recept, nämligen den där smördegspizzan, lät spännande och gott!

    Kram på dig!

    SvaraRadera
  13. Jaha, är det redan dags att ställa om matklockan, jag hänger visst inte alls med :-) Lyx med gryta och nybakat bröd!

    SvaraRadera
  14. Grytor är sååå gott! Smidigt också! Jag ska laga gulasch till helgen har jag tänkt :-) Gott!!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.