torsdag 12 juli 2012

VÄSTERBOTTENOSTPAJ MED KANTARELLER OCH THAILÄNDSK DIPPSÅS TILL SKALDJUR


Samma dag som vi åt en sen thailändsk lunch, åt vi kräftor på kvällen. Då pratar vi 3 timmar senare... Förstår ni hur mätta vi var den dagen. Mycket skulle hinnas med att ätas under de dagar besöket varade. Detta var inte allt för den delen, vi fikade även  på sagolik sommartårta, efter lunchen och innan middagen. 






Till kräftorna gjorde jag en paj med västerbottenost och kantareller. En riktig god paj, perfekt som tillbehör.


Västerbottenostpaj med kantareller
Pajdeg
150 g smör 
4 dl mjöl (graham, dinkel) 
2 msk kallt vatten 
1/2 tsk salt 
Fyllning
1 l färska kantareller 
2 gula lökar 
4 ägg 
1 1/2 dl crème fraiche eller gräddfil 
1 1/2 dl Västerbottensost, riven 
1 dl hackad gräslök 
peppar



1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 minuter.
4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.
5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.
6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.

8. Låt den vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.
Per Mobergs recept från recept.nu


Nitima gjorde dessutom en het dippsås till kräftorna. 


Dippsås
1/2 dl vatten
1/4 dl socker
4 små röda chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1-2 st lime


Koka en sockerlag av vatten och socker och låt svalna. Stöt chili, vitlök och salt i mortel. Häll på sockerlag och lime och blanda. Smaka av med lime, salt, chili och socker efter smak.


Herr Krabba ville också vara med på festen.


Avslutar med en bild från vår sista kväll i Tanumstrand. Lars föräldrar kom upp, för att ta över stugan efter oss. De stannar nu till söndag och vi åkte hem. 


Klockan sex i går morse tog mina svärföräldrar snipan ut för att hämta hem krabbgarnen, sedan hem och koka krabborna. När de senare kom till oss i stugan, var det bara att sätta sig och äta. Mängder av krabbor, men mest åt jag bara krabbklorna. Var jättegott tillsammans med det stenugnsbakade brödet jag köpte på Resö.


Nu är vi alltså hemma igen. Borta bra, men hemma bäst. I Glommen pågår just nu Kräftfestivalen. Öltält med matservering, tivoli och massa musik. På lördag även Kräftloppet, spring 1 mil eller 5 km i vackra omgivningar runt Glommen. Allt kanske inte är superkul med festivalen, t.ex. tivolidelen, som barnen tjatar hål i huvudet på mig om, men det är i alla fall roligt att något händer i Glommen.  

14 kommentarer:

  1. Gud så gott vackra bilder sommarmat mums kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Förstår att ni var mätta och belåtna den dagen för oj så mycket gott ni åt! Att bo vid kusten låter mycket trevligt, i synnerhet om man tycker om havets delikatesser...
    Allt ser frestande och gott ut, kram!

    SvaraRadera
  3. Gud vad gott det lät, den ska jag prova göra framöver!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Det här var lite lustigt...dottern pratade om att det skulle vara gott med en Västerbottenpaj, men så har jag hittat kantareller och ville göra något gott med dem...och så visar Du ett recept med både och, jag tackar!!! Fredagsmaten räddad!!
    Tårtan ser ju också väldigt frestande ut...

    Trevlig helg!!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  5. Det ser jättegott ut! Skaldjur är bland det bästa som finns! När det gäller krabbor håller jag mig bara till klorna också... har nog inte vuxit upp än när det gäller att gräva inuti skalet där :-)

    Mandy´s Diner ligger precis i korsningen, så när vi körde hem hade vi Älvsered shoppingcentra på vägen, men vi stannade aldrig till där. Det får vi ta en annan gång.

    SvaraRadera
  6. Hej Malin.
    Tak for din hilsen :-)
    Jeg vil lige høre, om det er muligt at flytte hjem til dig og bo??? Det ser rigtigt lækkert ud, det du viser.. MUMS!

    God sommer
    Birgitte

    SvaraRadera
  7. Hahaha krabban!!! Så roligt och jag skrattade så högt att katten blev livrädd och ramlade ner från soffan!Q

    SvaraRadera
  8. Vilken härlig sida du har med både vackra bilder o lockande recept. Har lagt in som favoriter:)
    Ska testa kantarellpajen i höst.

    Fortsatt njut av sommarlovet

    Maria

    SvaraRadera
  9. Mmmmm, så gott med alla dessa kräftor och vilken god paj dessutom!!

    SvaraRadera
  10. Åh, vilka fina skaldjur! Jag älskar både krabba och havskräftor, men bäst är det som sitter under skölden på krabban. Särskilt om den har mycket rom. Mums, det är bara jag som äter det här så jag får ha den i fred, hihi!

    Fin tårta, och jag känner allt igen chokladspånen uppepå. Mycket användbara måste jag säga! Jag har dem på min kaffe latte också, fast inte varje dag så klart! Kram!

    SvaraRadera
  11. Men guuuuuuuuuud vad det där ser gott ut!!! GAh... tack för receptet!! Den där pajen kommer jag absolut att göra!!! Och vad gott med krabba!!! Och jäääääättefina foton!!

    Kraaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  12. Haha...vilken rolig bild på krabban!!
    Pajen ser underbart god ut. Har inte ätit en enda kantarell ännu. Får nog ge mig ut i skogen...

    SvaraRadera
  13. Klart krabban ska ha lite gott att dricka :-D
    Vi brukar också ha västerbottenostpaj till kräftorna, fast om vi har kantareller till så brukar jag toppa den gräddade pajen med dem. Just västerbottenost och kantareller är så gott ihop.
    Åh, jag måste ha lite skaldjursfrossa snart...

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.