söndag 29 juli 2012

GRILLAD HÖGREV & SUPERGOD POTATISSALLAD


Om ni inte går på strikt diet, så måste jag verkligen rekommendera den här potatissalladen. Så lätt att göra och så galet god, godaste på länge! Få ingredienser, men de "gifter sig" så himla bra. "Smakerna-gifter-sig", måste väl vara "Halv 8 hos mig-programmets" mest frekventa uttryck. Men det stämmer i det här receptet i alla fall.


Potatissallad
1 kg kall kokt färskpotatis
1/2 burk Hellmanns Majonäs
3 msk olivolja
1 hackad rödlök
2 paket bacon
salt & peppar


Strimla baconet och knaperstek den. Låt rinna av på papper. Dela den kalla potatisen i halvor. Blanda majonäs, olivolja, hackad rödlök och knaperstekt bacon. Vänd ner blandningen med potatisen. Smaka av med salt & peppar.




Annat som var nytt för mig var att först koka högrev, sedan pressa i det, därefter rub och tillsist glaze. Det tog sin tid, men det var det värt. Det godaste köttet på länge. Något jag kommer göra om snart igen. Receptet hittade jag inne hos Pernilla Elmquist. En av deltagarna i Sveriges Mästerkock 2012. Hittade massa andra goda recept, som jag får testa på någon annan gång. 





Grillad högrev
1 kg marmorerad högrev
1 hel vitlök
5 vitpepparkorn
1 lagerblad


Lägg högrev, en hel vitlök i två delar (skalet kvar) och kryddor i en gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet och koka långsamt i tre timmar. Ta upp köttet. Lägg det i folie och lägg det i kyl under press i minst sex timmar.


Rub
1 msk gula senapsfrön
1 msk chiliflakes
Flingsalt


Mortla kryddorna till rubben och ”rubba” in dem i köttet. Låt det
ligga i rumstemperatur med rubben i en timme.



Glaze
1 dl kinesisk soya
2 msk agave sirap
1 msk ättika
1 riven vitlöksklyfta

Blanda glazen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
Tänd grillen, grilla köttet runt om och pensla glaze under tiden, tills du har en fin, knaprig yta.

Det möraste köttet jag ätit på länge.
Ha en skön kväll i tv-soffan. Blir det OS eller kanske en film? Här röstar nog Lars för OS, och jag för en spännande film. Tror jag förlorar...




11 kommentarer:

  1. Rub och glaze blir så gott (även om jag bara testat på quorn). Och potatissallad där smaker gifter sig låter smarrigt.

    Jag röstar på Lars, OS it is!

    Kram vännen!

    SvaraRadera
  2. Hej Malin!
    Vad härlig att det blev en lyckad middag:)Har fått många lovord för just den här rätten, som jag lagade till min väninnas 60-årsfest i somras och härlig att sprida den vidare.
    Fin blogg du har och härliga bilder.
    Hälsar
    Pernilla

    SvaraRadera
  3. gahhh Malin vill ha ser urgott ut kramar Sofia

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig och rejäl middag! Grunda med en lättlunch antar jag;-)

    Ha en fin kväll, OS eller inte!

    SvaraRadera
  5. Ja men gud så häftigt, vad inspirerad jag blev nu... Måste printas ut pronto!!!! Låter huuuuuuuuuuur gott som helst, tack för recepten!! Och vilka fina bilder!

    Kraaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  6. Jag har aldrig grillat högrev, har alltid haft det i grytor. Men det verkar bli väldigt mört och gott så receptet åker in i favoriterna!!

    SvaraRadera
  7. Receptet verkar galet gott. Det måste jag testa.
    Har du sett filmen "Taken" med Liam Neeson? Den är så spännande. Uppföljaren kommer i oktober och jag rekommenderar dem starkt!

    SvaraRadera
  8. Mmm äter LCHF- kost just nu men grillad högrev pasar perfekt in i det. Och den ser verkligen jätte, jättegod ut.

    SvaraRadera
  9. älskar högrev,använder de flitigt i matlagningen.riktigt gott i soppor.grillat har ja inte testat men jösses va gott de ser ut

    SvaraRadera
  10. Vi har också testat att grilla högrev som vi kokte inne. Blev supermört och gott. Recept på potatissallad kan man inte få för mycket av så jag bokmärker detta.

    SvaraRadera
  11. Har inte testat det där med att grilla högrev ännu men låter så galet gott!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.