torsdag 8 mars 2012

SESAMBRÖD


I dag är min tredje dag hemma den här veckan, känns väldigt konstigt. Lilleman fick feber natten mot tisdagen och under dagen gick den upp och ner. Vågade då inte chansa, utan fick stanna hemma i går också. I dag är det torsdag och min vanliga lediga dag. 


I eftermiddag ska jag och barnen till Lekstugan i Varberg. Vi skulle egentligen åkt dit i fredags, men då blev ju Ella sjuk. Men NU, nu är det dags. Jag ska sitta och läsa i en soffa och barnen springa av sig lite, perfekt kombo!


I dag fick jag bakat lite sesambröd. Hade en jäst, på väg att bli gammal, så det var bara att baka. Jag hittade receptet hos Simone, men jag använde det recept hon ursprungligen gått efter inne på Mia´s mat




Sesambröd

50 g jäst
1 dl mjölk
75 g smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
5 1/2 dl mjöl (drygt)
2 msk socker
sesamfrön


Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader, varmluft 200 grader
Smält smöret och låt svalna till rumstempererat.
Blanda jäst och mjölk i en bunke.
Rör i ägget, smöret, sockret och mjölet.
Arbeta ihop degen.
Låt jäsa i 5 minuter.
Kavla ut degen till cirka 65×20 cm (längden skall vara som bakplåten).
Pensla degen med vispat ägg.
Vik degen två gånger på längden, först ena kanten in mot mitten och sedan andra som en flik över. Skär i bitar, eller låt den vara som en hel längd. Lägg bitarna på bakplåtspapper.
Pensla degen igen med ägget och strö över sesamfrön. 
Låt jäsa utan bakduk i 20 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ovansidan skall vara gyllenbrun.


Ett gott och väldigt smidigt bröd, till och med så smidigt att det kan bakas till frukost en helgmorgon. Tar ingen tid alls, mindre än en timme.


Ha en skön dag i solen, snön låtsas jag som den inte existerar...



7 kommentarer:

  1. Jätefina och lyxiga små kuvertbröd:) Härlig form också, det blir ju lätt annars bara att man gör runda frallor men det här kändes ju roligare!

    SvaraRadera
  2. åh va fina dina blev,avisst är dem goda.va kul att du prövade
    a så tråkigt när barnen blir sjuka,har bara en och hålla koll på*ler*

    SvaraRadera
  3. hej hopp!

    Så trist med sjukdommar :/ har själv varit lite halvrisig men kör på som vanligt. Så jobbigt när det bara ligger och lurar lixom!!

    Kul med en liten utflykt sådär, och en härlig lässtund för dig :))

    ha en fortsatt mysig kväll!
    Kramar Sofia

    SvaraRadera
  4. Mmm, brödet såg jättegott ut. Det ska jag nog försöka göra i helgen.

    Ha en fin helg, med mycket sol!
    Kram Kristin

    SvaraRadera
  5. Vi har också haft någon konstig feber som gått upp och ned. Så drygt.
    Min svärmor brukar baka några småbröd som ser ut som dessa. Barnen är tokiga i dem och hon säger att de är jättelätta att baka. Dina blev väldigt fina dessutom.

    SvaraRadera
  6. Fina sesambröd mums hoppas ni fick det kul på leklandet : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Jättefin form och de ser så goda ut!
    Vi hade sjukstuga här i förra veckan. Jobbigt för de små liven att vara sjuka.

    PS. Bakade Fröbröd för ett tag sen som du hade gjort, blev jättegott. Inlägg om det kommer framöver hos mig, kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.