tisdag 6 mars 2012

HIMMELSK BANANKAKA MED MANDELMASSA


I dag är det Ludvigs tur att vara sjuk, men ingen magsjuka som tur är. För hans del blev det feber, som kom på natten, försvann på förmiddagen och har nu kommit tillbaka. Något som känns igen? En hemmadag innebar städning, tvättning och bakning. Konstigt nog något jag gillar. Vilken hemmafru jag hade blivit...

Bakade den här himmelskt goda banankakan med mandelmassa i dag. Ja, vansinnigt god var den, utan att överdriva det minsta. Serverade den med vaniljvsisp, vilket inte gjorde saken värre. Receptet hittade jag i Rosendals Trädgårdscafé, en kokbok fylld med smarrigheter och inspiration. Jag har haft den boken i kokbokshyllan länge, tror jag köpte den på en bokrea för många år sedan. 



Banankaka med mandelmassa

2-3 bananer
5 ägg
3 dl strösocker
150 g mandelmassa
3½-4 dl vetemjöl
¾ dl pärlsocker
75 g smör


1. Skala och skär bananerna i skivor.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv mandelmassan och blanda ner den i äggsmeten tillsammans med mjölet.
3. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter). Tryck ner och strö över bananbitarna. Häll på pärlsocker och hyvla till sist över smöret.
4. Grädda kakan i 175 grader i 30-40 minuter. Min fick stå inne i närmare 50 minuter. Känn med sticka om den är klar. Servera med vaniljsås eller lättvispad grädde.




Ha en skön dag kära vänner!

15 kommentarer:

  1. Va duktig du är som bakar så mycket. Kakan verkar mums.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  2. åh de här ser riktigt gott ut,kaka med mandelmassa älskar jag.
    tror inte de behöver vara ditt egna recept,många som lägger ut saker som man känner till som tekakor,bricohe b.la så ja tycker du ska lägga upp något du bakat,o recept på de.
    du förlorar ju inget

    SvaraRadera
  3. Så gott det här såg ut och med mandelmassa i låter riktigt smarrigt, kram!

    SvaraRadera
  4. Mm. Ser saftigt ut! Jag har länge velat prova på en banankaka med chokladbitar i och creamecheeseglasyr!

    SvaraRadera
  5. Banankaka i sig är så gott, men med mandelmassa i, måste göra den himmelsk :)

    SvaraRadera
  6. Använder du en sådan säte form med hål i mitten? Tror jag ska bjuda på denna när jag ska på knytfika på söndag. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu skrev jag kommentaren i mobilen - därav "säte" istället för "där". Grr.. :-)

      Radera
  7. Ja, precis. En med löstagbar kant och hål i. Var noga med att smöra och bröda formen bara, eftersom man inte kan vända den om. Måste lyfta upp den för att lägga den rätt. Åt den i dag också, mandelmassan gör den så saftig. God!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för hjälpen! Här ska bakas! :-)

      Radera
  8. Sv; Mmm...älskar maränger.speciellt när de är sådär sega och goda innuti! :P

    Din banankaka verkar inte gå av för hackor heller. BRukar också pilla ner mandelmassa i både det ena och andra bakverket..gör underverk! :)

    SvaraRadera
  9. Jag tackar ödmjukas för rösten!! <3 till dig!!

    SvaraRadera
  10. Jag älskar banankaka! Här i Uganda äter vi de sötaste små bananer - söta i såväl smak som storlek! Kram!

    SvaraRadera
  11. Det här receptet kommer jag absolut att låna =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling - perfekt för dig som har barn =)

    SvaraRadera
  12. blogving byte
    min blogg är http://mosansliv.blogg.se/

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.