onsdag 29 februari 2012

KÅLPUDDING


En beige bild, som smakade allt annat än beiget. Blev så vansinnigt sugen kålpudding på väg hem från jobbet. Åkte förbi Thuressons och köpte på mig blandfärs, vitkål och lök, sedan hem och laga mat. 


Kommer inte i håg när jag lagade kålpudding senast, ett tag sedan alltså. Känner mig så vuxen när jag gör det, vuxenpoäng!


Det blev Mat-Tinas kålpuddingsrecept, men utan ättika. Vet inte riktigt vad ättikan har för syfte, och jag tycker det blev väldigt bra även utan. 


Kålpudding 

3/4 st kålhuvud
2 msk sirap
salt och peppar
2 st finhackade gula lökar
1 dl kokt ris
1 st ägg
2 dl mjölk
500 g blandfärs
1 msk sirap
salt och peppar



Sätt ugnen på 200 grader. 
Hacka kålen i grova bitar. Bryn kålen, lite i taget, tills dess att den mjuknat och fått en gyllenbrun färg. Smaksätt med sirap, salt och peppar. 


Blanda ihop löken, riset, ägget, mjölken och färsen till en smet. Smaksätt med salt, peppar och sirap. 


Lägg hälften av kålen i botten på en ugnsfast form. Lägg färsen i ett lager ovanpå och avsluta med att lägga resten av kålen överst. Låt kålpuddingen bakas i ugnen i ca 50-60 minuter. Kontrollera med en kniv att färsen är fast. 


Jag serverade med potatis, gräddsås och svärmors hemmagjorda lingonsylt.




På förmiddagen i morgon, min lediga dag, ska jag baka kanelbullar och kanske också lite cupcakes. På eftermiddagen kommer fina Johanna med barn på fikabesök. Blir en bra dag alltså!








5 kommentarer:

  1. detta är faktiskt en av mina favorit rätter,så himla gott
    men ja brukar lägga potatis i min kålpudding.

    SvaraRadera
  2. Har ett vitkålshuvud jag måste använda upp! Tack för tipset :D Gräddsås och lingonsylt. mmmm

    SvaraRadera
  3. Tro det eller ej, men jag har aldrig ätit kålpudding! :)
    Kram och lycka till med baket imorgon!

    SvaraRadera
  4. Kålpudding , enklare variation av koldolmar.Gott!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.