söndag 15 januari 2012

SEMLOR



Jaha, så var det söndagkväll igen. Vad är det om händer, varför går helgen så förbenat fort? Fler helgdagar och färre vardagar röstar jag för. Tror jag har med mig många där.


Hemma med tacos fredag kväll, bortbjudna till svärföräldrarna lördag kväll och kick-off på Friskis&Svettis och semlefika med släkten i dag. Så har min helg sett ut, på ett ungefär. Har hunnit med en del ändå och helgen är inte slut ännu. 4 1/2 h kvar, som förmodligen kommer användas till jobbplanering. Lite te och skön musik så ska jag nog klara det också. 


Jag brukar vanligtvis ha inlett en diet så här veckorna efter jul och brukar då inte äta några semlor. Men inte i år inte! Diet alltså, eller inte nu i alla fall... Så semlor "it is!"


Letade upp ett nytt recept på släta semlebullar idag. Jag blandar det bästa av de recept jag hittade, så ingen källhänvisning den här gången. Testade med både jäst och bakpulver i degen, vilket blev jättebra. Lite kesella på det så har vi nästan perfekta semlebullar!






Släta semlebullar
50 g jäst
50 g smör
3 dl mjölk
1 dl kesella
1 krm salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
10-11 dl vetemjöl
1 ägg


Smula ner jäst i en bunke eller assistent.
Smält smöret och tillsätt mjölk, värm till 37 grader.
Häll degspadet över jästen. Rör tills upplöst.
Tillsätt kesella, salt, socker, kardemumma och ägg. Blanda bakpulver med lite av mjölet och rör ner. Tillsätt resten av mjölet lite i taget till degen släpper kanten.
Jäs övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp på mjölat bord och dela i ca. 15-18 bitar.
Forma varje bit till rund, slät bulle
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 9 minuter. I varmluft 200 grader i ca 9 minuter.
Låt bullarna kallna under duk på galler.

Mandelmassa
200 g skållad och mald mandel
200 g strösocker
1 äggvita

Mixa skållad, mald mandel tillsammans med socker i ca.5-7 minuter. Häll i äggvita i slutet och mixa någon minut till.
För att användas i semlor kan man blanda upp mandelmassan med lite vispad grädde och mjölk, detta för att göra den lite lösare

Nu är det bara att börja göra semlorna, för det vet ju alla hur man gör!

Njut nu av det sista av helgen!

8 kommentarer:

  1. GAHHHHHHHHHHH mums vilka fina fastlagsbullar kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Mmmm så sugen man blir nu! Så fina du bakat, kul med ett hopkok av recept också, kram!

    SvaraRadera
  3. Mums vad gott med egna semlor och skoj att ha hittat till din fina blogg =) Kika gärna in på min matblog och tävla i min tävling, perfekt för dig som har barn =)

    SvaraRadera
  4. Så gott med fastlagsbullor (semlor). Skall nog också baka sådana :) Kram

    SvaraRadera
  5. Fem toasts av fem möjliga! De var jättegoda.

    Kram till världens bästa Malin.

    SvaraRadera
  6. Åt min första semla idag. Fast köpe-semla. Hemmagjorda är ju snäppet bättre!

    SvaraRadera
  7. Egentligen är inte jag så förtjust i semlor med undantaget från mammas. Dina bullar ser precis lika fina ut som hennes och jisses vad sugen jag blir! :)

    SvaraRadera
  8. Underbara blev de! Jag gjorde 45 minisemlor och gräddade i 5,5 min. Helt perfekt luftiga och saftiga. Tack!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.