fredag 23 september 2011

MAZARINTÅRTA MED FLÄDERKRÄM



Jag skulle vilja ta en vecka och "bara" stå i köket och baka och laga mat. Lagra en massa recept till bloggen, äta, bjuda och njuta av allt gott som finns att tillaga. Dock finns inte den tiden just nu, framför allt inte den här helgen. 

I kväll ska jag göra något jättespännande. Jag och 3 fina flickor ska träffas och köra en mix av "Stjärnorna på slottet" och "Halv 8 hos mig". Första träffen blir hemma hos Lotta och gången efter blir här. Oj, då blir det till att leta recept, för bara det bästa är bra nog då. 

Nej, skämt och sido, maten är viktig men inte det viktigaste så klart. Ska bli så mysigt att träffa dessa glada kvinnor och bli bjuden på mat, vad som än kommer att serveras. 

Nu till receptet på bilden. Eftersom jag varit lite dålig på att laga mat och baka nu, får det bli ett sparat recept från min födelsedagsfika i augusti. Väldigt god var den här tårtan, med mazarinbotten och en frisk fläderkräm på toppen och därtill en massa färska bär.

Ingredienser 

Botten
250 g mjukt smör
500 g mandelmassa
5 st ägg
1 dl mjöl
Smör och mandelspån till formen

Fläderkräm
4 st äggulor
1/2 dl socker
2 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde
2 dl vispgrädde
1 l färska bär

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
4. Vänd sist i vetemjölet för hand.
5. Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
6. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
7. Fläderkräm:
8. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
9. Blanda ut majsstärkelse med flädersaft.
10. Koka upp vispgrädde, rör ihop den med saften och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
11. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna.
12. Vispa grädden fast och fluffig och vänd ihop den med fläderkrämen.
13. Bred krämen över mazarinbottnen och toppa med färska bär.


Källa: "A piece of Cake", Leila Lindholm, Natur & Kultur.

Ha en underbar helg kära vänner! <3



2 kommentarer:

  1. Den var väldigt god men det blev bara en liten bit för man var ju tvungen att smaka på allt som bjuds på.

    SvaraRadera
  2. Mmm, låter toppen - speciellt med flädern i! Hoppas ni har världens trevligaste kväll nu! =D

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.