söndag 18 september 2011

MAZARINER


Visst är det väl vansinnigt gott med mazariner? Det tycker i alla fall jag. En härlig klassiker bland konditorikakorna och en given kaka på ett kakbord av klass. 


Vilken helg jag haft! Fredagen var en lugn kväll hemma med räkor och vin. Lördagskvällen tillbringades hemma hos härliga människor runt om i Glommen. Cykelfest stod på schemat. Hela tillställningen var verkligen hellyckad. 


Började med förrätt hemma hos oss. Jag bjöd på smördegspizza med mozzarella och tomat. Till det här lade jag även till några skivor parmaskinka, rostade pinjenötter och lite machesallad. En väldigt god förrätt som jag varmt kan rekommendera. 


Varmrätten serverades i ett underbart fint hus vid Pannebohåla. Ett hus som jag varit väldigt nyfiken på och som jag nu fick chansen att titta in i. Så varmt och ombonat, och med värsta läget precis vid strandfälten. Till varmrätt blev det en väldigt god fisksoppa med aioli och bröd. 


Sedan upp på cykeln igen för vidare transport i mörkret till efterrätten. En smaskig choklad- och jordgubbsmousse blev det där. 


Vid tiotiden var det upp på sadeln igen för transport till samlingslokalen där djn väntade. Några timmars röjande och sedan efterfest hos oss. Ja, vi hade sagt att vi inte skulle kalla in till det, med det är ju så trevligt att umgås med härliga människor. De sista gästerna fick jag nästan putta ut vid halv fyratiden. Jag vill tillägga att jag bara drack vatten från kl 12, vilket underlättade i morse.


I dag har vi haft barnkalas. Tanken var att det skulle bli fotbollsspelande utomhus, men det ändrades till fri lek inomhus. Allt gick jättebra och Ludvig fick ytterligare lite leksaker till sitt redan belamrade pojkrum.


I kväll kan det hända att det blir pizza. Inget att visa på bloggen alltså.


Men här kommer i alla fall receptet på mazarinerna.


Ingredienser


Deg till formarna
200 g smör
7 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker


Ställ fram smöret så det blir rumsvarmt.
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg, ju mindre du knådar desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen i formar.


Fyllning
200 g smör
5 ägg
400 g mandelmassa
lite sylt


Ställ fram smör och ägg så de blir rumsvarmt, annars är det lätt att fyllningen skär sig. Om det ändå händer kan du värma den lite, gärna i mikron, och därefter fortsätta röra i den. Då brukar den gå ihop.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör samman smör och mandelmassa till en smidig deg, tillsätt äggen ett i taget och låt det bli en slät blandning. 
Fyll formarna till 3/4 och grädda i ca. 10 minuter.
Låt formarna svalna och ta ur dem genom att knacka dem mot bordet då släpper de lätt.
Stryk på ett tunt lager med sylt.


Glasyr
Knappt 3 dl(200g) florsocker
1 msk citronsaft
1/4 dl vatten


Blanda ingredienserna och värm på spisen till 40 grader innan du stryker glasyren på mazarinerna.


Källa: Njut en liten smula, Therese Wikström, ICA bokförlag 


Voilá! 









1 kommentar:

  1. Det låter som en jättetrevlig middag, vad roligt att cykla till olika hus och äta, det måste jag prova någon gång =D Och mazariner är ju SÅ gott, dina ser fantastiska ut <3

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.