måndag 8 augusti 2011

DURUMBRÖD


Bröd har blivit min last i sommar, inte riktigt GI-vänligt. Kan inte riktigt svära på om cupcakes, macarons och kladdkakor är det heller i och för sig... Min tröst i det hela är ju att Leila har former och hon är ju hur läcker som helst. Alltså fortsätter jag med mitt bröd lite till.


Fjärde brödet till bakning, från min nya favoritbakbok Enklare brödblev Durumbrödet. Det här är ytterligare ett långjäst bröd som jäser över natten, eller över dagen om man vill ha nybakat bröd till kvällen. Inte fel med nybakat bröd i morse alltså. Ni vet när smöret smälter och skorpan är härligt knaprig, mmmm!


Ingredienser
3 g jäst
300 g kallt vatten
90 g durumvetemjöl
300 g vetemjöl special
6-9 g salt


På kvällen
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.


På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt ut degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan upp nedre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa i ungefär 40 minuter.


Baka ut brödet. 
Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten (detta för fin skorpa). Efter 15 minuter öppnar du vädrar lite. Detta fortsätter du med cirka var femte minut tills bröder varit inne i ugnen i 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt det svalna på galler. 


Källa: Enklare bröd,  Martin JohanssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.