torsdag 1 oktober 2020

UGNSBAKAD FETAOST MED TOMATER, VITLÖK & DRAGON

Oh, sweet lord vad gott! Att tillsätta torkad dragon till tomaterna var ett genidrag. Varför vara blygsam tänker jag... Ni vet ju sedan innan att jag har många tomater att "göra av med", så den här maträtten var perfekt. 

Jag bakade dessutom ett Vik-vila-bröd, som blev otroligt gott att ha till den mjuka bakade salta fetaosten och de lite söta dragontomaterna. Det behövs nämligen något upptill fetaosten.  




Ugnsbakad fetaost

1 pkt fetaost

500g körsbärstomater

1/2 - 2/3dl olivolja

2 vitlöksklyftor

1-2 tsk torkad dragon

flingsalt & svartpeppar


Häll lite olivolja i en liten ugnsform. Lägg i fetaosten och sprid ut halverade tomater runt om. Lägg även i två hela vitlöksklyftor. Ringla över olivolja, salta & peppra samt strö över torkad dragon. 




Baka fetaosten i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Ta därefter ut och mosa vitlöken och blanda runt med tomaterna. Vrid därefter över till grill och låt stå inne tills fetaosten fått lite färg. 


Naturellt vik-vila-bröd (1 limpa)

10 g jäst

300 g kallt vatten

6-9 g salt

390 g vetemjöl special

Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. 

Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Det här gör att degen blir luftig och det färdiga brödet får härliga luftbubblor i sig.

När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken. 

Därefter hälls degen ut på bakunderlägg med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och forma till en brödlimpa. Lägg på bakplåtspapper och lägg över bakduk. Låt jäsa i ca. 45-60min. Snitta ytan med en vass kniv. 

Sätt under tiden ugnen på 250 grader. 

När brödet jäst klart dras det över på den varma plåten och ställs in i ugnen. Baka i ca 30-35 minuter. Testa gärna med baktermometer, då innertemperaturen ska vara 98 grader. 





I morgon är det fredag, tjoho!


//Malin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.