söndag 22 december 2019

3-RÄTTERS JULINSPIRERAD MIDDAG

I går kväll hade vi en bjudning för våra föräldrar. Jag var inte alls intresserad av att laga julmat, för det kommer det att bli mycket av ändå i jul. Jag kände dock att jag ville ha en julinspirerad meny, där ingredienserna har lite julanknytning. Så rökt lax och julsenap i förrätt, glögg i varmrätt och kardemumma i efterrätten. Det blev en riktigt fin meny som jag tycker funkar bra även till nyår. Huvudrätten blev magisk god och absolut något jag kommer laga igen. 




Laxröra
200g kallrökt lax
3 1/2 dl créme fraiche
1 dl Hellmanns majonnäs
1 msk julsenap
1/2 rödlök (finhackad)
2 vitlöksklyftor 
1 burk stenbitsrom
färsk dill
flingsalt & svartpeppar

Blanda samman créme fraiche, majonnäs och senap. Skär laxen i bitar och blanda ner i krämen. Tillsätt hackad lök, vitlök och färsk dill. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Servera på salladsbädd på rostat gott bröd och toppa med kärsbärstomater, stenbitsrom och lite dill. Så fantastiskt gott! 




Mustig köttgryta med glögg (ca. 10pers)
1,5 kg benfri högrev
1 gul lök
3 morötter
2 palsternackor
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
3 dl vatten
4 msk kalvfond
3 dl rött vin
3 dl glögg 
300g bacon
200 g steklök
200 g champinjoner
flingsalt & svartpeppar
färsk persilja

Dela köttet i bitar, strimla löken grovt, skala morötter och palsternackor och skär i slantar. Bryn köttet i smör (i omgångar), salta och peppra. Tillsätt lök, morötter, palsternacka och pressad vitlök. Fräs till detta i några minuter och blanda sedan ner tomatpuré och torkad timjan. Blanda samman allt väl. Efter ca. 5 minuter hälls vatten, vin och glögg i, samt kalvfond. 

Låt nu grytan småputtra på låg värme i ca. 1 1/2h tills dess att köttet är så mört att det nästan faller isär. 

Strimla baconet och fräs det i lite smör tillsammans med halverade steklökar och klyftade champinjoner. Salta och peppra lätt. 

Vänd därefter ner baconblandningen i grytan och låt småputtra i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Man kan här välja att reda av grytan med lite maizena, om man vill ha en lite tjockare sås. Blanda till sist ner lite grovhackad färsk persilja. 

Grytan är god tillsammans med kluftpotatis, men fungerar även utmärkt med valfritt tillbehör. Jag gjorde även lite stekt brysselkål upptill. Because I love brysselkål!




Till dessert gjorde jag mandelmusslor. Det kändes lite gammeldags och härligt juligt. Försvinnade goda blev de små musslorna. Receptet på musslorna kommer från min bakguru Roy Fares.





Mandelmusslor (ca. 15st)
50 g mandelmjöl
150 g mjöl (2 1/2dl)
110 g smör
70 g strösocker (3/4 dl)
15 g äggula (1 st)

Mixa samman allt i en mixer och lägg sedan degen i kylen för att vila i ca. 1h. Pensla formar i smält smör och tryck sedan och degen jämnt i formarna. 

Baka dem i ugnen på 200 grader i ca. 8-10 minuter. Låt svalna innan musslorna fylls med den smaksatta grädden och hjotronsylt. 



Vitchoklad- & kardemummagrädde
2 1/2 dl grädde
150g vit choklad
1 tsk finstött kardemumma

Hacka chokladen och lägg i skål. Värm upp grädden med kardemumma, men den får inte koka! Häll den varma grädde över chokoladen och blanda tills den är smält. Ställ in i kylen i minst 8 timmar. 

Den kalla grädde vispas sedan fluffig och serveras tillsammans med mandelmusslor och hjotronsylt. 


Så då! Nu har ni tre förslag på rätter till nyår, eller kanske någon annan av alla helgdagar som följer. Eller vad sjutton! v arför ska man behöva hålla sig till helgdagar för att äta god mat. Gör det här på en sleten tisdag i januari vetja! Det är du värd!






Nu vill jag önska er alla en fröjdefull och smaskig jul och nyår. Kan ju vara så att jag inte hinner in här något mer innan det här decenniet är slut!


God Jul 
&
Gott nytt år


//Malin 





4 kommentarer:

  1. Tittar in och önskar dig ett alldeles makalöst 2020!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Supergod gryta som vi serverade i går - en kväll i glöggens tecken!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.