söndag 3 november 2019

BACONLINDAD KYCKLINGFILÉ MED PERSILLADE & VITLÖKSPENSLADE HASSELBACKSPOTATIS MED PANKO
Den här middagen är en riktigt bra söndagsmiddag, kyckling, sås och potatis. Eller mer specifikt hasselbackspotatis, baconlindad kycklingfilé och en sjukt god sås. Men om ni rent spontant känner att ni inte klarar att hålla er till på söndag, alltså en hel vecka, så kan ni få dispens och kan då laga detta när ni vill i veckan. Så schysst är jag! 

Jag är för enkelt matlagning, med sådant man ofta har hemma i skafferi och kylskåp. Enkel både i tillagning och förberedelser. Här skalar jag inte potatisen till Hasselbackspotatisen. Potatisen är ju så fin och tvättad, så en liten sköljning räcker gott. Skalet är ju nästan det bästa på hela knölen. 

Baconlindad kyckling med persilliade
1 kg kycklingfilé
2 pkt bacon
3-4 msk persilliade
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk kycklingfond
1 msk balsamvinäger
1 msk ljus soja
2-3 tsk persillade
några drag med svartpepparkvarnen

Krydda kycklingfiléerna med persillade, rikligt med persillade, och linda sedan 2 skivor bacon runt varje filé. Bryn filéerna i smör och olivolja och lägg över i ugnsform. Häll vatten i pannan och vispa ur alla goda smaker. Sila av skyn och häll i kastrull. Tillsätt grädde, fond, balsamvinäger & persillade. Dra även några drag med pepparkvarnen. 

Låt såsen småsjuda i ca. 10 minuter. Häll därefter såsen över kycklingen och ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Hur länge beror på hur länge filéerna stektes i stekpannan, använd därför med fördel en stektermometer. 
Hasselbackspotatis
10 st potatisar, tvättade
50g smör
2 vitlöksklyftor
2 tsk persilliade
1 dl pankoströbröd

Smält smör och tillsätt pressad i vitlök och persilliade.

Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Jag lägger potatisen på en träslev, vilken då hjälper till att hindra att skära rakt igenom. Lägg alla potatisar i en ugnsform och pensla på vitlökssmöret. Baka i ugnen på 225grader och ta då och då ut dem och pensla på mer vitlökssmör. 

När potatisen börjar bli mjuk strös pankoströbröd över och de får stå inne i ca. 15 minuter till. När potatisen blivit mjuk och fått fin färg är den klar. Vad tror ni, kan detta funka?


//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.