söndag 22 september 2019

KYCKLINGSCHNITZEL MED RÅSTEKT POTATIS, RÖDVINSSÅS, SEMITORKADE TOMATER & FRITERAD KAPRIS

Vad är det som händer? Hur kan helgerna vara över så fort? Fattar faktiskt ingenting. Jag är dessutom ledig fredagar så för mig är det tre dagar som bara swishar förbi. Måste vara något lurt, som bör kollas upp. 

I kväll kände jag därför att om jag gör mat värdig en lördag och dricker ett glas fredagsvin, så kanske jag kan förtränga måndagen. Tänker att jag kanske måste vänta till tolvslaget för att se om det gick vägen. Håll tummarna för mig!




Kycklingschnitzel
1 kg kycklingsfilé
3 ägg
3 tsk dijonsenap
salt & svartpeppar
ca.5-6 dl pankoströbröd

Banka kycklingfiléna tunna med hjälp av baksida av en kastrull. Var försiktig så att du inte helt massakrerar dem. Salta och peppra. 

Vispa upp ägg och dijonsenap och vänd kycklingen i mixen. Låt droppa av och doppa sedan dem i pankoströbrödet. Se till så att ströbrödet täcker hela kycklingfilén. 

Stek schnitzlarna i rikligt med smör. Var försiktig med värmen så att de inte bränns. Det är lätt hänt. Blir smöret för varmt och bblir schnitzlarna ganska mörka, så försök att hålla jämn temperatur. 


Råstekt potatis
1 kg delikatesspotatis
smör 
flingsalt

Dela potatisen i mindre bitar, ju mindre desto frasigare, och stek dem i rikligt med smör. Salta efter behag. 



Rödvinssås
1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 matsked torkad rosmarin
2 1/2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
1/2 dl kallt vatten

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.

Tillsätt rödvin, vatten, kalvfond och vinäger.

Koka ner vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.

Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen. Låt småputtra på ett tag till, sedan är såsen klar att avnjutas. 


Semitorkade tomater
Körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
torkad timjan
flingsalt
timjansolja

Dela tomaterna i halvor och lägg i ugnsform. Krossa vitlöken och lägg bredvid. Ringla över olja, strö över flingsalt och timjan och ställ in i ugnen på 125 grader i ca. 1 1/2-2h. 




Jag är väl egentligen inget stort fan av kapris, men om de bara får friteras i het olja en stund, så tycker även jag att de smakar gott. Lite av den "värsta" sältan försvinner i och med friteringen. Tips från coachen!




Smaklig måltid!



//Malin








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.