lördag 8 juni 2019

KÖTTFÄRSBIFFAR MED DIJON OCH HACKAD BACON, UGNSROSTAD FÄRSKPOTATIS & GORGONZOLASÅS


På fredag åker vi på semester (YAY!) och fram tills dess blir det att tömma frys och kyl på det som finns där. Det är ju också så att där oftast finns mer än man väntar sig. Färs finns det allt som oftast och detsamma gäller bacon. Smetana hittades också, vilket är en rest från då jag gjorde blinier med löjrom för ett tag sedan. 

För att göra biffarna lite saftigare testade jag idag att blanda ner finhackad bacon i färsen. Oj oj, så bra det blev. Både smakmässigt och för saftigheten i biffarna. 

Köttfärsbiffar med dijon & bacon
500g nötfärs
1 pkt bacon
1 liten gul lök
2 tsk dijonsenap
2 tsk kalvfond
1/2 dl Smetana (grädde el. créme fraiche)
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 ägg

Hacka lök och bacon fint. Fräs löken i lite smör, tills den blir mjuk. Blanda ihop färs, lök, baconhack, dijon, kalvfond, Smetana och ägg. Rör därefter snabbt ner salt och peppar. Forma sedan till biffar och bryn i smör och olivolja. 
När biffarna är klara lyfts de från pannan och stekpannan vispas därefter ur med 1 dl vatten. Sila sedan av skyn som bildats. Den avsilade skyn används sedan till gorgonzolasåsen


Gorgonzolasås
3 dl créme fraiche
100g gorgonzola
1 msk kalvfond
sky från biffarna
flingsalt & svartpeppar

Lägg créme fraiche i kastrull och bryt ner gorgonzolan. Låt osten smälta ner och tillsätt sedan kalvfond och sky från stekpannan. Såsen får nu småputtra i ca. 5-7 minuter. Smaka därefter av med salt och peppar. Blir såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten. 


Ugnsrostad färskpotatis är det tillbehör jag oftast gör nu för tiden. Så gott och så smidigt. Bara att dela potatisen i bitar, ringla över olja, jag brukar använda rapsolja med timjansmak från Gunnarshögs gård. Sedan bara lite flingsalt på och in i ugnen på 225 grder i ca. 25-30 minuter. Potatisen ska bli riktigt gyllene, då blir de som allra bäst. 


Smaklig måltid!

//Malin
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.