fredag 11 januari 2019

HEMMAGJORD PAPPARDELLE MED AVOKADOPESTO

Förra julen, alltså julen 2017, fick jag en avokadokokbok av min dotter Ella. Hon hade tänkt till och till och med fått beställa hem den från en bokhandel i Varberg, detta trots att de inte hade webbutik. Jag har däremot varit kass på att använda den. Jag har liksom glömt bort den. Kommer då och då på det och bläddrar lite förstrött i den. Men i kväll blev det alltså av och glad är jag för det, eftersom maten blev otroligt god! En härligt krämig pasta som bara blir bättre med extra mycket parmesanost. Allt blir ju mycket bättre med ost, ja och bacon, men det ville jag inte blanda in i denna vegetariska rätt. 




Avokadopesto
2 mogna avokado
1 citron, saft och rivet zest
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja (jag valde rapsolja med basilikasmak)
100g parmesanost
flingsalt & svartpeppar
rostade pinjenötter, basilika och parmesan till topping

Gröp ur avokadon och lägg i matberedare tillsammans med citronzest, citronsaft, basilika, grovt hackad vitlök och olivolja. Mixa till en tjock och krämig sås och rör sedan ner grovt riven parmesan. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. 





Det hade varit roligt om jag kunde inspirera några av er att försöka er på hemmagjord pasta, för det är så mycket lättare än man tror. Har man sedan en toppmatad bakmaskin, typ Kitchenaid, så behöver man inte ens smutsa ner händerna särskilt mycket. Jag blandar nämligen min pastadeg i min fina lila Kitchenaid. Jag använder en flatblandare och det fungerar hur bra som helst. Man behöver då bara knåda degen smidig på bakduk innan den plastas in och får vila i kylen en stund innan utbakningen. Jag använder Paolo Robertos recept på pastadeg. Är nöjd med den, så känner ingen mening med att testa på något annat recept. Jag kör på det säkra!

Paolos pastarecept
3 dl vetemjölk
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
lite vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen. Eller använder man en toppmatad bakassistent.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.¨


Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och används som önskas eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. 




Med hjälp av en pizzadelare gjorde jag pappardellepasta i kväll. Jag brukar oftast använda de tillbehör som finns till pastamaskinen, men då får man tunnare pasta. I kväll kände jag för något mer rejält.

När pasta och pesto är klar blandas allt ihop och läggs upp på ett fint fat. Toppa allt med rostade pinjenötter, parmesanflakes och basilikablad. 








//Malin


2 kommentarer:

  1. Åååååååhhhh vad god den peston låter! Måste testas en dag. Älskar att göra pasta själv för det är ju så enkelt. Jag har ett lite enklare recept med inte så många ingredienser, som jag är nöjd med. Sist var de lasagneplattorna som gjordes härhemma. Fast ibland får man ju fuska och köpa sin pasta i affären.

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det enkelt! Tycker man ska hålla fast vid recept man är nöjd med, även om detta är det bästa... ;-) Jag fuskar jag också, så klart. När jag gör falukorv blir det aldrig hemmagjort.

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.