torsdag 6 september 2018

KÖTTFÄRSBIFF MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER OCH TRATTKANTARELLSÅS

I veckan kom pappa med en burk torkade trattkantareller och av dem fick det bli en sås. Svampsås är nog min favoritsås, eller kanske rödvinssås eller förresten bearnaisesås eller varför inte gräddsås... Att jag älskar sås är väl ingen hemlighet, alla såser går hem här. Nu åt vi ju annat än bara sås, även om det inte är nödvändigt. Men lite biffar och ugnsrostade rotfrukter blev också finfint upptill. Det färdiga resultatet blev en riktig härlig höstmåltid!




Köttfärsbiffar
500g blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 lök
2 tsk dijonsenap
1/2 tsk kryddpeppar
3 tsk salt
1 krm vitpeppar

Blanda samman ströbröd och mjölk och låt svälla en stund. Blanda sedan ner ägg, finhackad lök och senap. Rör ner färsen, krydda, salta och peppra. Blöt händerna och forma biffar. Stek i rikligt med smör. Bränn inte för det goda som blir kvar i pannan blir perfekt bas till såsen. 


Trattkantarellsås
3 dl torkade trattkantareller
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
1 msk whiskey
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl Crème Fraiche Lätt
1 tsk soja
2 tsk vinbärsgelé
flingsalt & svartpeppar

Lägg svampen i blöt i varmt vatten under tiden du hackar lök och vitlök. Sila av svampen och fräs den i smör i samma panna du stekte biffarna i. Tillsätt lök och vitlök och fräs runt. Tillsätt därefter fond, senap och whiskey och fräs ytterligare nån liten ynka minut. Häll på grädde, créme fraiche, soja och gelé. Låt småputtra och smaka av med salt och peppar.  

Jag valde att ugnsrosta potatis, palsternacka, polkabeta och morötter i timjansolja och kryddade med flingsalt och torkad ramslök. Mycket mycket gott! 





Smaklig måltid!

//Malin








1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.