torsdag 31 maj 2018

RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA OCH HAVRETOSCAHar ni trädgård? Om ja, har ni rabarber i era trädgårdar? Vi har det och det är jag glad för. Nu borde vi nog ha gödslat dem innan de växte till sig, men det blev liksom inte av. Våra växer lite sakta och blir inte riktigt så frodiga som rabarbern mina föräldrar har. 

Meeen, jag är nöjd! Jag har använt dem en gång och det blir nog några bak till och det redan på lördag. Det är perfekt att baka en långpannekaka med rabarber till mina kunder i Annies Stuga. Det är gott och det blir många bitar kaka. 

Den här kakan med havretosca bakade jag för några helger sedan och den var väldigt uppskattad av fikagästerna i stugan. 

Rabarberkaka
3 ägg
4 dl strösocker
200 g smör
8 dl mjöl
1 msk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 msk nystött kardemumma
4 dl mjölk
1 liter skivad rabarber

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, låt det svalna. Man kan även bryna smöret, vilket ger en lite n ötigare sm ak på kakan. 

Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljpulver. Rör ner det smälta smöret i äggsmeten. Vänd ner mjölet och vispa hastigt i mjölken till en slät smet. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Strö över skivad rabarber och baka kakan i ca. 15min. Kakan ska inte vara helt klar, men tillräckligt för att kunna täckas med toscasmet. Baka därefter kakan i ytterligare 10-15 minuter eller tills dess att toscan fått fin gyllene färg. 

Havretosca
150 g smör
2 dl strösocker
6 msk sirap
3 dl havregryn

Blanda alla ingredienser till toscan och värm tills det blivit en smet. Därefter är smeten redo att hällas över rabarberkakan


Baka lugnt!

//Malin

1 kommentar:

  1. Våra rabarber är som dina, medan dotterns antagit enorma proportioner. Jag har inte gödslat våra, det är helt klart. Vi fick dessutom ett par rabarberplantor med den nya kolonilotten, men även de är klena. Kanske också av regnbristen...

    Kakan ser fin ut - kanske nåt jag ska baka på sambons födelsedag om två veckor? Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.