söndag 13 maj 2018

HEMMAGJORDA POMMES & COLESLAW MED ÄPPLE

Är ni såna som grillar hela året eller väntar ni in våren innan ni premiärgrillar? Hos oss stämmer det sistnämnda och förra helgen var det vår premiär. Vi är ruskigt dåliga på att ta hand om våra grillar, men svärfar hade varit vänlig och lagat den under tiden vi var på sjukhuset. Hade han inte gjort det, hade kanske premiären dröjt ytterligare lite. 

Det är inte fel att bo nära Gårdsbutik Thuresson och där kunna köpa goda köttbitar att grilla. Därifrån blev det honungsmarinerade fläskkotletter. 

Hemmagjorda pommes av sötpotatis och vanlig potatis är en lyx som vi inte äter så ofta. Är nog glad att vi inte köpt en fritös, för då hade nog barnen krävt det oftare. Det är ju klart lite meckigt att göra pommes utan fritös. 

Det första är att skära potatisen i fina stavar. Därefter är det dags att lägga potatisen i kallt vatten för att dra ut stärkelsen. De blir lite extra goda då. 

Värm sedan upp frityrolja till 160 grader och fritera ett gäng i taget. I detta läge kommer pommesen inte att få varken färg eller krisp. Använd hålslev för att få upp pommesen och fördela ut dem på hushållspapper. 


När första friteringen är gjord, får man se till att oljan kommer upp till 180 grader. Sedan är det bara att sätta igång igen. Under andra friteringen kommer färgen och även krispet. Lägg över pommesen i en skål och krydda med flingsalt och eventuellt lite pommeskrydda. Coleslaw är ett trivsamt inslag på grillbuffén. Ett tillbehör som man kan göra mycket av och sedan äta varje dag i en vecka, typ. 

Coleslaw med äpple
1/2 vitkålshuvud (färskt)
3 morötter
1 grönt syrligt äpple

Dressing
1/2 dl majonnäs
1/2 dl créme fraiche
1 msk maltvinäger (valfri ljus vinäger)
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
flingsalt & svartpeppar

Strimla vitkålen fint och riv morötter och äpple grovt. Lägg i skål och blanda runt. 

Vispa samman dressingen och vänd därefter ner i kålblandningen. Smaka av med salt & svartpeppar. Det ska ju bli fint väder i några dagar till, så kanske det blir lite mer grillning. Ella har redan tröttnat, hur ska det bli resten av sommaren nu då...


//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.