torsdag 22 februari 2018

TACOPIROGER
"Vad ska jag äta?" är en fråga som ofta kommer från barnen när de kommer hem från skolan. Detta vare sig jag är hemma eller inte, sms funkar nämligen också. Mitt svar brukar bli smörgås, yoggi eller frukt, som alltid. Nu kan jag svara tacopirog i ett par veckor, vilket känns schysst. Bara att plocka fram ur frysen och värma i micron. Hur gott som helst och smidigt, dubbelt så bra! 

En stackars EON-arbetare var på besök idag, ändå från Helsingborg. Något strulade hos oss, och det så mycket att han fick köra ända från Skåne för att fixa det. Han fick med sig en pirog som färdkost på resan tillbaka till Skåne, detta trots att han kraschade en stor spegel i källaren... Han fick själv forsla bort resterna, inte mer än rätt. Ps, ingen spegel jag bryr mig om och det blir han som får en massa olyckliga år framför sig. 

Pirogdeg
50g jäst
200g smör
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
13-14 dl mjöl

Smula ner jästen i degbunke. Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37grader. Häll lite av smörmjölken över jästen och rör runt tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan resten och även salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta tills degen släpper fint från kanten och känns lagom kletig. Degen mår bra av att gå några minuter i assistenten. 

Lägg över i skål och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek i ca. 45 minuter. 

Gör under tiden fyllningen.

Tacofyllning 
500g köttfärs
1 gul lök
2 påsar tacokrydda
400ml krossade tomater 
200ml vatten
flingsalt & svartpeppar
riven ost att ha i pirogen

Fräs köttfärs tillsammans med finhackad gul lök. Tillsätt krydda och blanda runt. Häll på krossade tomater och vatten och låt småputtra i ca. 10 minuter på låg värme. 

När degen jäst klart delas den i två och varje del kavlas ut till en stor rektangel. Tryck ut rundlar med en skål, ca. 15 cm i diameter. Lägg en klick köttfärs i mitten och toppa med riven ost, smakrik sådan. Vik över och tryck ihop, använd även gaffel för att trycka ihop kanterna extra noggrant. Man kan även pensla kanterna med uppvispat ägg, men jag tycker inte det behövs. 

Pirogerna ska nu jäsa en andra gång, ca. 30 minuter blir perfekt. 

Grädda sedan pirogerna i 13-15 minuter på 225 graders ugnsvärme. 

//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.