Receptet på ursprungskolan hittade jag på Mitt Kök, men lade till lakrits i det. Tycker att lakrits passar i det mesta godis.
Vanilj- & lakritskola
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk lakritssalt
2 tsk lakritspulver
1 vaniljstång
Extra lakritssalt att strö på toppen tillsammans med siktat lakritspulver.
Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
Hetta samtidigt upp grädde, smör, lakritspulver, lakritssalt och vaniljstång i en annan kastrull. Vaniljstången ska vara delad på mitten och urskrapad.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Tag upp vaniljstången ur gräddblandningen och rör sedan försiktigt ned blandningen i det karamelliserade sockret. Det kommer då att bubbla och fräsa.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör ett kulprov.
Häll upp smeten i en form och strö lakritssalt på toppen och sikta över lakritspulver. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
Glad Lucia!
//Malin
Åh, vad gott! Kram och ha en fin dag!
SvaraRaderaJa, fantastiskt god!
RaderaGod jul!