onsdag 13 december 2017

VANILJ- & LAKRITSKOLA MED LAKRITSTOPPING

Nu drar det då igång igen, det obscena frosseriet av julgodis och choklad. Kanske är det bara jag som under december månad får i mig mer än lovligt mycket sötsaker. Vågen får ta semester under ett par månader nu, tror den behöver vila. Eller rättare sagt, den vilar allt som oftast... Så från våg till recept på en helt fantastisk kola. Tycker det är en ganska så naturlig övergång faktiskt. Receptet på ursprungskolan hittade jag på Mitt Kök, men lade till lakrits i det. Tycker att lakrits passar i det mesta godis. 

Vanilj- & lakritskola
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk lakritssalt
2 tsk lakritspulver
1 vaniljstång


Extra lakritssalt att strö på toppen tillsammans med siktat lakritspulver.

Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.

Hetta samtidigt upp grädde, smör, lakritspulver, lakritssalt och vaniljstång i en annan kastrull. Vaniljstången ska vara delad på mitten och urskrapad.

Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Tag upp vaniljstången ur gräddblandningen och rör sedan försiktigt ned blandningen i det karamelliserade sockret. Det kommer då att bubbla och fräsa.

Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör ett kulprov.


Häll upp smeten i en form och strö lakritssalt på toppen och sikta över lakritspulver. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.Glad Lucia!

//Malin
2 kommentarer:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.