fredag 1 december 2017

DECEMBERMIDDAG - GLÖGGMARINERAD FLÄSKFILÉ, GLÖGGDOFTANDE RÖDVINSSÅS OCH POTATISGRATÄNG

Att laga mat gör mig lycklig, verkligen glad ända in i själen. Älskar att planera mina middagar och sedan verkställa det inne i köket. Denna middagen uppkom i mitt huvud i veckan och under tre dagar har jag skött inhandlingen av råvaror. Nu hade detta gått alldeles utmärkt under en dag också, men jag är så förvirrad att jag glömde något varje gång jag handlade. Glömde även saker till morgondagens middag, som jag då behöver ordna i morgon. Galet egentligen att jag inte kan lösa en enkel handling. Men men, sådan är jag!

Nu när vi då äntligen är inne i december månad kan maten vara lite extra härligt julig, men inte nödvändigtvis traditionell julmat. Kvällens middag bestod därför av glögg x 2. Det var glögg både i marinad och sås. 




Glöggmarinad
2 dl glögg
2 msk kalvfond
1 msk japansk soja
3 vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg ner köttet. Lägg i kylskåp och låt ligga där så länge som ni kan, typ gärna 6-7h. Tag ut köttet i god tid innan det ska stekas. Blir bäst om det är rumstemperatur. Salta och peppra köttet innan stekning. Stek köttet i olivolja och smör. Stekpannan kan vispas ur med lite vatten och skyn blir perfekt att hälla i såsen.

Låt köttet gå klart i ugnen på 150grader tills dess att innertemperaturen är 65grader. Låt därefter köttet vila i ca. 10 minuter innan det skärs upp. 

Glöggdoftande rödvinsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad rosmarin
3 dl glögg
1 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk kalvfond
flingsalt & svartpeppar
1 tsk majsstärkelse
1/2 dl vatten

Hacka lök och vitlök och bryn i olivolja tillsammans med rosmarin. Häll på glögg, vin, vatten och fond. Låt såsen sjuda tills den reducerats till hälften. Sila av den och koka upp. Välj nu om du vill att den ska vara lite tjockare eller om du är nöjd som den är. 

Vill du har den lite tjockare kan såsen redas av med lite vatten och majsstärkelse. 

Potatisgratäng
1 kg mjölig potatis
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk flingsalt 
1/2 tsk svartpeppar

Skala och skiva potatis, lök och vitlök tunt. Lägg i gryta och häll på grädde och mjölk. Salta och peppra och koka upp. Sänk värmen på plattan och låt potatisen småsjuda tills den är mjuk, eller al dente. Lägg sedan över i ugnsform/ugnsformar och ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 20 minuter. 





Hoppas att ni vill testa receptet i jul!


//Malin









4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack snälla! Ja, det blev riktigt gott.

      Kram kram

      Radera
  2. Vad gott det ser ut! Vad använde du för glögg? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Jag använde en "vanlig" alkoholfri glögg.

      God Jul!
      //Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.