torsdag 26 oktober 2017

QUICHE LORRAINE - EN KLASSIKER BLAND PAJER

Men alltså paj, hur gott är det inte med paj! Gjorde ikväll en gammal pajklassiker, nämligen en Quiche Lorraine. Lite mer vardagligt även kallad Ost & skinkpaj. Med en vällagrad prästost blir det bra smak i pajen. 

Jag och Lars hade lätt kunnat sätta i oss hela pajen, men vi fick ju spara halva till morgondagens lunch. Nu kanske ni undrar om inte barnen ville ha paj? Nä, tänk att de inte ville det. Ella äter visst inte skinka, hon tycker inte om smaken. Ludvig äter inte nåt, så det var inte helt oväntat att inte heller detta skulle uppskattas. 
Quiche Lorraine

Pajdeg:
100g smör
3dl mjöl
2 1/2 msk vatten
1 krm salt

Fyllning:
3 dl riven ost (smakrik)
150g rökt skinka
2 dl gräddfil
2 dl grädde
4 ägg
svartpeppar

Mixa samman ingredienserna till pajdegen. Lägg i kylen under tiden pajfyllningen förbereds. 

Kavla sedan ut pajdegen och täck en pajform. Tagga botten med en gaffel och förgrädda pajen i ca. 10 minuter på 200grader. Antingen kan man täcka kanterna med aluminiumfolie eller fylla formen med kikärtor. Jag brukar göra det sistnämnda och täcka pajbotten med aluminiumfolie och sedan fylla med torkade kikärtor. Den sista tiden brukar jag ställa in formen utan kikärtor och folie, för att få lite färg på botten. 

Vispa samman gräddfil, grädde och ägg och dra några varv med pepparkvarnen. Fyll därefter formen med strimlad skinka och riven ost och häll över äggstanningen. 

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 30-35 minuter. Smaklig måltid!

//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.