torsdag 9 mars 2017

HET KYCKLINGRAMEN MED HEMMAGJORDA NUDLAR



Asiatisk mat går hem hos oss, eller hos tre av fyra, men det är ju inget ovanligt. Ramen är däremot något helt nytt för mig. Ramen har poppat upp på sociala medier under det senaste halvåret känns det som, Ramen och Kimchi. Kimchi får jag ta tag i en annan gång, för den här gången var det Ramens tur. 

Nudlarna är gjorda efter samma pastarecept jag brukar använda. Finns olika recept, men tycker det receptet fungerar så bra. Vill man inte göra egna nudlar, går det bra med både äggnudlar eller speciella ramennudlar. Vill man inte göra egen kycklingbuljong, kan man göra på fond och hetta upp den med chili, limeblad, lime, vitlök och lite fisksås.  

Het kycklingramen 3 pers

Het asiatisk kycklingbuljong 
Skrov av 2-3 kycklingben
1 gul lök
1 morot
2 salladslökar
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
4 limeblad
1 thailime / ½ vanlig lime i skivor
3 cm färsk ingefära
3 tsk fisksås
8 svartpepparkorn
2 tsk flingsalt
1 msk honung
1 tsk ljus soja
1 lime, saften
2 l vatten

Tillbehör
2 st salladslök
2 st Pak choi 
3 st kycklingfilé
2 dl sojabönor
1/2 röd chili
100 g nudlar 
1 kruka Koriander

Skala och hacka lök och morot grovt. Strimla salladslök, vitlök, chili och ingefära. 




Fräs kycklingbenen i matolja i stor kastrull. Tillsätt alla grönsaker och rör runt. Var försiktig så det inte bränns. 






Häll på vatten, soja, fisksås, honung, limesaft och låt allt koka upp ordentligt och sänk därefter värmen och låt småputtra i ca. 1 ½ h. 



Skumma av några gånger under kokningen. Smaka av buljongen och tillsätt ev. lite mer salt eller limesaft. 

När buljongen kokat klart ska den silas av och hällas tillbaka i ren kastrull. 

Under tiden buljongen kokas kan alla tillbehör fixas iordning. 

Kycklingfilén saltas, peppras och penslas med sweetchilisås blandat med soja. Bryn kycklingen i stekpanna och låt den gå klart i ugnen på 200 grader i ca. 20 minuter. 

Strimla Pak choi och fräs snabbt i smör, salta lätt. 

Salladslök och chili strimlas och koriandern hackas grovt. 

Sojabönorna förkokas i lättsaltat vatten i ca. 2 minuter. 

Häll upp buljongen i en djup soppskål. Lägg de tillagde nudlarna i mitten och den uppskurna kycklingfilén bredvid. Resterande tillbehör läggs runt om.  Avsluta med grovt hackad koriander på toppen.  






Till serveringen kan klyftad lime, ljus sojasås och Shirazasås ställas fram.  Då kan man själv bättra på med det man tycker saknas. 





Smaklig måltid!



//Malin






1 kommentar:

  1. Såna soppor tröttnar man aldrig på! Jag är superkänslig för het mat så jag vill ha mina milda, medans maken kan äta hur starkt som helst så vi måste verkligen blanda till våra egna på plats vid bordet!

    Kram jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.