Vackra Väsman, precis utanför stugan |
Förra året körde vi tema 70-tal, vilket var en hit. I år velade vi fram och tillbaka och landade tillslut på italienskt tema.
Vi lade inte ner någon tid på utklädning i år tyvärr, utan körde på italiensk maskeradbal och ögonmasker.
På nyårsdagen är det stughäng som gäller med obligatorisk pizza på kvällen, inte mycket annat att hitta på en söndag i Ludvikas närområde. Men 2 januari bar det av till Borlänge och skidor i Romme. Detta också något vi gjort tidigare, men nytt för i år var att vi tog in en natt på Romme Ski lodge. Inte alls fel att slippa sätta sig i bilen och köra till de 5 milen tillbaka stugan. En lyx att kunna ta skidorna direkt till hotellingången och efter lite slappande och bastubad äta en god buffé i restaurangen på kvällen.
Att kunna ta en Jäger i liften är inte heller fel. Eller en Lumumba till lunchvåfflan för den delen. Ren lyx och njutning!
Romme Alpin är en jättefin skidanläggning med 30 nedfarter och 12 liftar. Det finns en våffelstuga och en toppstuga. Nu har det ju tyvärr varit lite si sådär med äkta snö de år vi varit där. Snömaskinerna går för fulla maskiner. Har aldrig varit med om att allt är öppet tyvärr. Förra året 16 backar och i år 13 backar. Men det gick bra ändå, väldigt bra. Vi hade att göra ändå, men blev i slutet lite tje på utbudet. Inte för att vi är bortskämda, men ni fattar.
Otroligt vackert på den soliga sidan av berget |
Men nu tillbaka till nyår igen och den goda maten vi lagade. Blev som vanligt väldigt bra och vi var mätta och belåtna vid tolvslaget.
Som förrätt blev det hemmagjorda ravioli med hummerfyllning. Jag ville ju så klart använda min nya pastamaskin.
Hummerravioli med brynt dragonsmör och semitorkade tomater
150 g färskost
3 msk schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad färsk dragon
hummer (2st)
flingsalt & svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i smör tills det blir mjukt men ej tar färg. Blanda lökhacka med färskost och tillsätt dragon och hummer kött. Salta och peppra lätt. Nu är fyllningen klar att användas till att fylla raviolin.
I det här inlägget från förra veckan hittar ni Paolo Robertos recept på pasta jag jag använder mig av.
Man kan antingen kavla ut pastadegen eller använda pastamaskin om man har det. Man ska i alla fall trycka ut rundlar av den utkavlade degen. Räkna med tre ravioli per person till förrätt.
Placera ut lite fyllning på en platta och täck med ytterligare än. Pressa samman kanterna så ingen fyllning riskerar att läcka ut.
Vi valde att ugnskoka raviolin i samma form som vi semitorkat tomaterna, tillsatte bara vatten och grönsaksfond. Vi utnyttjade då lite av smakerna som fanns kvar i pannan från vitlöken. Ös raviolin med buljongen några gånger under tiden den är i ugnen. Raviolin är klar på ca. 5 minuter.
Sedan är det bara att arrangera allt snyggt på tallrikar, ringla över brynt smör och strö på några tomater. Mums!
Semitorkade tomater
1 låda körsbärtomater
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk olivolja
flingsalt & svartpeppar
Dela tomaterna i halvor och lägg i ugnsform. Ringla över olivolja och strö över grovt hackad vitlök, salta och peppra. Låt tomaterna gotta sig i ugnen på 150 grader i ca. 1 1/2h.
Brynt smör med dragon
50 g smör
2 msk färsk dragon
Smält smöret på låg värme och tillsätt finhackad dragon. Bryn i ett par minuter tills smöret blir ljusbrunt.
Vi körde på finbubbel till matförberedelserna och förrätten, när smaklökarna är som bäst.
Jag blir så hungrig av att titta på bilderna av vår huvudrätt. Inte många fel där inte. Risotton är smaksatt med kryddan Karl-Otto från Mill&Mortar. Kryddan innehåller Karl-Johansvamp och är tänkt till just risotto och smakar ljuvligt.
Risotto
1 stor vitlöksklyfta
5 schalottenlökar
2 tsk Karl-Otto från Mill&Mortar (kan uteslutas)
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong (lantbuljong)
2 1/2 dl färskriven Parmesanost
salt & nymalen svartpeppar
Fräs finhackad schalottenlök och vitlök i olivolja i en kastrull utan att det får färg.
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
Tillsätt ungefär 5 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i.
Det tar ca. 20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten.
Ta sedan bort risotton från plattan och blanda i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare.
Låt risotton vila något innan servering och glöm inte att strö över de torkade blå blommorna som finns med i förpackningen med kryddan.
Rödvinssås
1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 matsked torkad rosmarin
2 1/2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond
1 tsk maizena
1/2 dl kallt vatten
flingsalt & svartpeppar
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med olivolja och bryn löken brunt tillsammans med rosmarinen.
Tillsätt rödvin, vatten och kalvfond.
Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
Blanda maizena med det kalla vattnet och red av den silade såsen. Smaka av med salt och peppar.
Oxfilén köpte vi på Gårdsbutik Thuresson och det hade hängt i hela 6 veckor och var riktigt mört. Köttet bryntes i hel bit i stekpanna och fick sedan gå klart i ugnen. Med klart menar jag upp till 55 grader och sedan vila sig i form i folie i ca. 10-15 minuter. Överstek inte köttet, nästan som att svära i kyrkan...
Sparrisen smörstektes i stekpanna för bästa resultat. Vi piffade även till rätten lite med salamichips. Salamin lades på bakplåtspapper och "bakades" i ugnen på 200 grader i ca. 8-10 minuter.
Som dessert blev det en smarrig lakritssemifreddo med lemoncurd och limoncello. Ni hör ju så gott det låter!
Lemoncurd
Pressad saft från 1+1 citron
rivet skal från 2 citroner
1 dl socker
25 g smör
1/2 msk maizena
1 ägg
1 äggula
Blanda saft från 1 citron, socker, smör och socker i en kastrull. Koka upp tills allt löst sig.
Rör ihop maizena med saft från den andra citronen och rör ner i den varma blandningen.
Vispa ihop äggula och det hela ägget och tillsätt i kastrullen under konstant omrörning. Det får absolut inte koka! Rör tills det tjocknat och låt sedan svalna helt.
Lakritssemifreddo med citron
4 ägg (separerade)
1 dl socker
2 1/2 dl vispgrädde
250 mascarponeost
3 msk lakritspulver
1/2 dl limoncello
12 savoiardikex
Vispa äggula och socker pösigt tillsammans med lakritspulver. Vispa mascarponeosten mjuk med 3/4 dl av limoncellon och vänd försiktigt ned i äggulesmeten tillsammans med den vispade grädde och vispad äggvita. Vänd runt tills allt blandat sig.
Lägg kexen i en form och skvätt över 3/4 dl limoncello.
Klä en avlång brödform med plastfolie och täck bottnen med glasskräm. Lägg på ett lager med kex och ringla över lite lemoncurd. Fortsätt i lager tills allt är slut. Spara gärna lemoncurd till serveringen. Täck över med plastfolie och ställ kallt i ca. 4-5 timmar.
Servera tillsammans med hackad lakritschoklad, lemoncurd och pudra över lite lakritspulver.
Vansinnigt god dessert! |
I morgon är mitt jullov slut...
//Malin
Alltså Malin! Ditt matintag är Olofs och min stora avund! Ni äter så gott, och har det så trevligt. Här går det knappt att laga någon mat eftersom Lily har ett sånt närhetsbehov att hon bryter ihop om Olof måste släppa ner henne för att vända en biff, och Evelyn vrålar. Jag vet ju att tiden till att laga mat och umgås med andra människor kommer tillbaka, men tills den gör det fluktar jag på dina matbilder och planerar allt gott jag ska laga när det går igen. Som den där lakritssemifreddon! Eller egen ravioli. Fast utan hummer då, förstås... ;-) Stor kram!
SvaraRaderaRisotton såg jättegod ut Malin. För nog köpa din krydda när vi kommer till Glommen nästa gång.
SvaraRaderaKram
Camilla