Nej, det är inga förkolnade kycklingbitar ni ser på bilden. Kan förstå varför somliga tror det, men det är faktiskt marinerade underbara bitar av mör kycklingfilé som ligger i en delikat krämig sås. Det här mina vänner är något som kommer gå hem hemma i stugorna. En perfekt fredagsmysmiddag eller kanske ännu hellre en middag en lördag eller söndag, då den ska förberedas lite.
Den här bjöds vi på hemma hos min kusin för ett par veckor sedan. Jag åt flera portioner och ville nästan bett om sked till såsen... Köp nu därför hem det som saknas och planera in när ni ska laga den. Svårare än så är inte den första delen av matlagningen, eller mer förberedelsen inför matlagandet.
Kycklinggratäng
1 kg kycklingfilé
120 g soltorkade tomater
1/2 kruka persilja
flingsalt & svartpeppar
Marinad
1 dl kinesisk soja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 kruka persilja (grovt hackad)
4 pressade vitlöksklyftor
Skär kycklingen i bitar och lägg i skål. Blanda ihop marinaden och häll över kycklingbitarna. Täck med plast och låt marinera i kylskåpet i ca. 12h.
Lägg de marinerade filéerna med marinad i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter
Sås
4 dl grädde
2 dl créme fraiche
Häll av skyn från kycklingen i en kastrull och tillsätt grädde och créme fraiche. Värm upp och smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Strö bitar av soltorkade tomater och grovt hackad persilja över kycklingen och häll därefter på såsen.
Ställ in i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. Toppa med persilja och tomater i bitar.
Jag valde att servera ugnsrostad delikatesspotatis till gratängen, och en fräsch sallad är ju också gott.
Glad 1:a advent
//Malin
Helt i min smak! Vi ska ju snart ha ettårskalas i omgångar så behöver lite förslag. Tack tack !
SvaraRaderaJa, perfekt mat för stora kalajs. Kram <3
RaderaDet står toppa med persilja och tomater. Ska det på när man tagit ut ur ugnen lr ska det in i ugnen åxå? /K
SvaraRadera