söndag 9 oktober 2016

LYXIG FISKSOPPA MED HÄLLEFLUNDRA, LAX & RÄKOR SAMT EN LITEN APTITRETARE

Håll för ögonen om ni inte vill höra skryt, eller att sluta läsa kanske är mer effektivt. Gjorde nämligen en sådan sjuhelsikes god fisksoppa i går kväll. En sån där riktig soppa gjord från grunden med hemmagjord fond och fin färsk fisk av högsta kvalitet. Vad som är bra med skrytet, eller resultatet i alla fall är att jag nu kan delge er mitt recept, och att ni då kan laga en likadan soppa själva. 

Som bonus får ni även receptet på den aptitretare jag serverade innan soppan. Nämligen chips med salt topping, också det från havet. Har sett det på insta fler gånger men inte gjort.




Aptitretare
Lantchips, saltade
créme fraiche
rödlök
stenbitsrom el. löjrom
svartpeppar

Vispa créme fraichen. Lägg ut chipsen på fat och klicka på créme fraiche och toppa med finhackad rödlök och lite rom. Har du plånbok för det så köp gärna löjrom. Dra några varv med pepparkvarnen. 





Jag lagar väldigt sällan soppa, och har nog aldrig bjudit gäster på det innan. Men igår fick alltså våra vänner i familjen Salomonsson en värmande soppa på gillet här hemma. 

Fonden gjorde jag på räkskalen jag hade fryst in efter räkmackan tidigare i veckan. Kommer aldrig mer att slänga några skal här inte. Perfekt att frysa in om man inte har tid att göra fonden direkt. 

Räkfond
500 g räkskal
1 morot
1 palsternacka
1/2 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 1/2 dl vitt vin
4 msk konjak
8 vitpepparkorn
8 svartpepparkorn
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk chiliflakes
ca. 7 dl vatten

Skala och skär morot och palsternacka i halvmånar. Hacka lök, fänkål och vitlök. Fräs räkskal i olivolja tillsammans med grönsakerna. Tillsätt tomatpuré, vin, konjak och kryddor. Häll på så mycket vatten så att grönsakerna täcks. 

Låt allt puttra på i ca. 25 minuter. 

Sila av och låt fonden koka vidare tills den reducerats ner till ca. 4 dl. Låt svalna eller använd direkt. Kan även frysas in om den inte ska användas inom ett par dagar.




Fisken och räkorna köpte jag på Hav52 inne i Falkenberg. Får alltid väldigt bra råvaror och service där, ett toppenställe helt enkelt. 



Lyxig fisksoppa
1 gul lök
2 morötter
1/2 fänkål
12-15 st små delikatesspotatisar
1 msk tomatpuré
5 dl grädde
4 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
3-4 dl fiskfond
1 dl färskost
3 krm cayennepeppar
10 st sockerärtor
10 körsbärstomater
500 g färsk lax
500 g hälleflundra el. annan vit fast fisk. 
400 g färska skalade räkor
1/4 citron
flingsalt & svartpeppar
färsk dill

Skala morötterna och skär i slantar. Dela potatisen i halvor. Hacka lök och fänkål och fräs i olivolja tillsammans med morötter och potatis. Rör i tomatpuré och häll på vin, fond, grädde, färskost och vatten. 

Låt detta puttra på tills grönsakerna och potatisen känns nästan klara. Krydda med cayennepeppar och smaka av med salt, peppar och pressad citron. 

Skär fisken i bitar ca. 3x3 cm stora. Lägg i fisk, sockerärtor, tomater i halvor och finhackad dill och stäng av plattan. Värmen räcker bra till att laga klart fisken. Viktigt att inte överkoka fisken. Toppa soppan med de skalade räkorna. 




Nybakat bröd är viktigt att ha till soppa och jag bakade som vanligt ett vik-vila-bröd. HÄR hittar ni receptet. 

Gjorde även en vitlökssås på créme fraiche, pressad vitlök, salt och peppar som klickades på soppan innan servering. 





Lugn, de första fem dagarna efter helgen är jobbigast...

//Malin




6 kommentarer:

  1. Får ju börja med att köpa räkor någon dag då... 😀

    SvaraRadera
  2. Så himla gott, nu blev jag pepp att göra något till helgen med de där skalen som ligger å tar plats i frysen ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att kunna peppa! Lycka till!

      Kram Malin

      Radera
  3. Själv brukar jag förutom räkslkal använda fiskhuvuden. Man får det och annat fisk"avfall" nästan gratis om man ber om det. Köpte hälleflundra och piggvarhuvud för 29 kr/kg. Det brukar bli bra mycket kött också på dem som man kan plocka av. Men jag lägger självklart i fiskbitar på slutet av tillagningen tillsammans med gröna ärtor. Underbart gott! Saffran är inte heller så dumt att ha i

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.