tisdag 23 augusti 2016

CHOKLADFUDGEPAJ MED TRE LAGER CHOKLAD OCH HALLON


När man fyller år ska man bara njuta, visst? Man ska bli bli bjuden på fika på jobbet och inte tvärtom. I dag fyller en kollega år, en underbar människa som just nu har det lite tufft. Jag hoppas att min chokladfudgepaj fick henne att tänka på annat en stund. Det såg i alla fall så ut. 

Pajen är en dröm för en chokladälskare. Den innehåller massor av choklad och den är söt söt söt. Hallonsåsen balanserar upp lite, och lite vispad grädde är ett måste. 

Chokladfudgepaj
100g kylskåpskallt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 ägg

Mixa samman socker, mjöl, kakao med tärnat kallt smör.  
Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen satt sig.
Plasta in och lägg i kylskåpet i minst 30 min.

Kavla ut degen mellan två mjölade bakplåtspapper. Lägg över plattan i en pajform, gärna med löstagbar kant. 
Nagga pajbottnen med en gaffel. 

Täck kanterna med ugnsfolie och förbaka pajen i 175grader i ca. 13-14 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca. 10 minuter. 

Ta ut pajbottnen och låt svalna. 

Salt kolafudge
1 1/4 dl vatten
3 1/2 dl socker
1 1/4 dl vispgrädde
70g smör
1 tsk salt

Chokladfudge
1 1/4 dl vatten
3 1/2 dl socker
1 1/4 dl vispgrädde
1 msk kakao
70g smör

De två olika fudgesorterna görs var för sig. Börja med det ljusa.

Låt socker och vatten koka samman i kastrull tills sockret blir ljusbrunt. Rör inte runt i det, kan då kristalliseras. 
Ta bort från plattan och tillsätt grädde. Det kommer då att bubbla upp igen. 

Ställ tillbaka på plattan och rör runt i ca 1-2 minuter. Rör hela tiden. Använd gärna termometer, som då ska komma upp i 120 grader. 

Ta då av kastrullen och tillsätt smör i tärningar och salt. Rör till jämn smet. Häll smeten i pajformen och ställ kallt. 

Vänta tills den ljusa fudgen börjat stelna och påbörja sedan chokladfudgen. Den görs på samma sätt, men i stället för salt så siktas kakaon i samtidigt som smöret. Chokladfudgen hälls i pajformen ovanpå den ljusa fudgen. Den ljusa måste ha börjat stelna, annars finns risken att de blandas. 

Ställ tillbaka pajen i kylen tills den stelnat helt, ca 3-4 timmar.

Mörk chokladganache
1 1/4 dl vispgrädde
130 g mörk choklad (70%)

Dela chokladen i bitar och lägg i skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör runt tills chokladen smält och det är en slät kräm. 



Häll chokladen på toppen av pajen och bred ut jämnt ovanpå fudgen. Lägg på några plattor Noblesse och ställ in i kylen igen. 

Jag strödde lite lakritssalt på toppen av pajen. Har ni inget sådant, så kan ni även ta lite flingsalt. Eller skippar ni det helt enkelt!


Hallonsås
250 g frusna hallon
1-2 msk florsocker

Värm upp hallonen i kastrull och sikta i florsockret. Låt puttra i ett par minuter.





Smaklig spis!
//Malin



1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.