måndag 25 april 2016

SWEETCHILI- & INGEFÄRSMARINERADE KYCKLINGBEN MED JORDNÖTSSÅS OCH GRILLAD SÖTPOTATIS


Jag har under en tid nu köpt på mig kycklingben vid nästan varje storhandling. Glömmer liksom varje gång att jag har påsavis med det hemma. Har varit väldigt billigt ett tag nu, eller är väl egentligen alltid billig mat. Och slå på trissor, Ludvig brukar äta ett helt kycklingben. Eller kanske inte helt, men han gnager i alla fall runt några varv på det. 

Det blir mycket sås på det här receptet, sås så det räcker och blir över. Går alltså alldeles utmärkt att halvera receptet eller också bjuda in släkten på jordnötssås. 

Jordnötssås
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 msk panengcurrypasta
1 burk kokosmjölk
300 g jordnötssmör
3 tsk sambal oelek
1 msk citronsaft
ev. 1 dl vatten

Finhacka löken och vitlöken och fräs i olivolja. Tillsätt curryn och rör om. Häll därefter i jordnötssmör, kokosmjölk, citronsaft och sambal oelek. Låt såsen sjuda i några minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten, om såsen blir för tjock. 

Sweetchili- & ingefärsmarinerade kycklingben
1 kg kycklingben
1/2 dl rapsolja
1 dl sweet chilisås
1/2 dl japansk ljus soja
1 tsk torkad ingefära
3 tsk sambal oelek

Blanda samman marinaden och lägg ner kycklingen. Låt marinera så länge det bara går, typ. 

Lägg kycklingbenen på bakplåtspapper på en ugnsplåt och baka i ugnen på 225 grader i ca. 25-30 minuter. 



Sötpotatis har stigit på vår lista av favorittillbehör. Goda som både klyftpotatis, pommes och som grillad i skivor. 
Grillad sötpotatis 4 port
2 sötpotatisar
olivolja
flingsalt & svartpeppar

Skala och skär sötpotatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Koka skivorna i lättsaltat vatten tills det att de är mjuka, ca. 7-9 minuter. Inte överkokta, utan fortfarande lite stuns kvar. 

Häll av vattnet och lägg på papper för att torka. Pensla skivorna med olivolja, salta och peppra lätt. 

Grilla potatisskivorna i grillpanna. Har man ingen grillpanna så går det lika bra i stekpanna, blir bara inga flashiga grillränder. 



Ha en skön vecka!
//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.