fredag 8 april 2016

PULLED CHICKEN MED HEMMAGJORD BBQ-SÅS MED GODA TILLBEHÖR




Pulled pork har jag gjort flera gånger, men förra helgen blev det Pulled chicken för första gången. Lika gott men lite mer jobb eftersom jag använde en hel majskyckling. Använder man kycklingfilé så är det ju lite smidigare. Gillar dock att kunna använda hela kycklingen, inte mycket spill då inte. 

I den här rätten blandas många olika smaker och mycket hetta blir det. Man kan skippa den ugnsbakade butternutpumpan om man känner för det. Den är väldigt god, men maträtten blir fullständig ändå tack vare tortillabrödet.

Ugnsbakad butternutpumpa
1 butternutpumpa
Timjansolja från Gunnarshög (eller olivolja)
flingsalt
chiliflakes

Dela pumpan i 8 delar. Ringla över olja, salta och strö över chiliflakes. Baka i ugnen på 200 grader i ca. 30-35 minuter. 





Man kan absolut använda en färdig bbq-sås, jag gör det ofta, men det är allt lite roligare att göra en egen. 

BBQ-Sås, ca 4 dl
2 1/2 dl ketchup
1/2 dl maltvinäger (el. vitvinsvinäger)
1/2 dl farinsocker
1/2 dl flytande honung
2 msk dijonsenap
2 tsk rökig whiskey 
1 gul lök
4 klyftor vitlök
1 msk chipotlechili 
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
1 stort lagerblad
2 tsk soja 
Olja till stekning
Salt och peppar

Hacka löken och bryn den på medelvärme i en gryta tills den fått lite färg. Pressa ner vitlöken och stek någon minut till. Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa med i några sekunder innan du har i resten av ingredienserna. 

Låt koka ihop under lock i ca 10 minuter och smaka därefter av. Kanske du känner att du vill ha i mer av någon ingrediens. Låt sedan såsen småputtra i ytterligare 20 minuter. 

Recept från Jävligt gott men med vissa egna ändringar.



Pulled chicken
1 hel majskyckling
3 morötter
2 palsternackor
färsk ingefära
10 cm purjolök
2 gula lökar
salt & svartpeppar
ca 4 dl BBQ-sås

Skala och dela morötter och palsternackor i bitar. Skär ingefäran och purjolöken i skivor. Salta och peppra kycklingen och fyll med grönsaker. Lägg i slowcooker eller i en ugnsfast gryta med lock. Häll på BBQ-såsen och lägg resterande grönsaker runt kycklingen. Låt nu cookern göra jobbet medan du sysslar med annat. Min kyckling stod ca. 6 h innan den var klar. Gör du kycklingen i ugn så tar det inte så lång tid. Då räcker det med ca. 2 timmar i en 175-200 grader varm ugn. 

Plocka upp kycklingen när den är färdig och ta upp alla grönsaker ur grytan. Lägg sedan tillbaka den nu urbenade kycklingen och mojsa in den i såsen. Dra isär köttet med två gafflar. 

Har ni inte testat att baka egna tortillabröd tidigare så måste ni göra det snart. Jag menar verkligen snart, för det finns inte på kartan att köpa köpebröd efteråt. Tänk vad ni kan spara pengar dessutom. Hemmagjorda bröd innehåller sådant ni ändå oftast har hemma och det är inga dyra ingredienser heller. Ni slipper också alla e-ämnen och annat trist.

Hemmagjorda tortillabröd
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vegetabilisk olja
1 dl varm mjölk (jag fick ta 2 dl)


Blanda samman alla torra ingredienser. Värm mjölken tillsammans med oljan. Häll långsamt den varma mjölken över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg. Knåda degen på mjölat bord i ca. 2 minuter. Lägg på tallrik och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i ca. 20 minuter. När degen vilat delas den i åtta bitar, som rullas till bollar. Lägg tillbaka på fatet och låt vila i 10 minuter till. 

Kavla därefter ut bollarna till runda tortillabröd. Lägg lite bakplåtspapper mellan de utkavlade bröden och förvara dem övertäckta fram till de ska stekas. 


Stek bröden i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida. Förvara dem invirade i en kökshandduk i ugnen på låg värme fram tills de ska ätas. 




Tomat-& koriandersalsa
3 tomater
1 rödlök
1 lime
1 röd chili
1 kruka koriander
2 msk olivolja
flingsalt & svartpeppar

Skär ner tomaterna i småbitar och hacka löken och chilin. Blanda samman och tillsätt limesaft och olivolja. Vänd ner hackad koriander och smaka av med flingsalt och svartpeppar. 

Den vita såsen är en vitlökssås på endast créme fraiche, vitlök, salt och peppar. Ja, lite vatten för att tunna ut den också. Smaklig spis!





Trevlig helg!
//Malin








1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.