lördag 30 april 2016

FRASIG SMÖRDEGSLÄNGD MED TVÅ OLIKA TOPPINGAR




Från att inte tyckt om chèvre alls är jag nu nästintill beroende av den getiga osten. Så tokigt det kan bli! Chèvren är godast tillsammans med lite sötma tycker jag, och då gärna honung. På en av dessa underbart goda frasiga förrätter samsas chèvren om platsen tillsammans med rödbetor, ruccola, valnötter och just honung. En klockren succé med andra ord! Den andra längden går inte av för hackor den heller, för vem gillar inte smält mozzarella, serranoskinka, basilika och tomat. Stort gilla på båda två och de är dessutom superenkla att göra, vilket gör det hela ännu bättre. 

För två längder använde jag en rulle färsk smördeg. 



Smördegslängd med chèvre & co
1/2 rulle färsk smördeg
2 rödbetor (råa)
1 rulle chèvre
1/2 dl valnötter
färsk ruccola
honung
färsk timjan
timjansolja (Gunnarshög smaksatta rapsolja)
svartpeppar

Skala och skiva rödbetan tunt tunt. Använd mandolin eller osthyvel. 
Rulla ut smördegen och dela i hälften. Skär försiktigt en ram runt hela plattan, utan att skära igenom. Detta gör att den yttre kanten reser sig lite lättare. 

Pensla hela plattan med timjansolja, eller olivolja. Lägg ut den tunt skivade rödbetan på den inre rektangeln. Toppa med skivad chèvre och lite timjanskvistar. 

Baka i ugnen på 200 grader i ca. 25 minuter. Håll koll hela tiden så det inte bränns. 

Ta ut ur ugnen och strö över ruccola och hackade valnötter. Värm upp honung lite försiktigt i en kastrull och ringla över smördegslängden. Avsluta med några varv med pepparkvarnen. 



Smördegslängd med mozzarella och serranoskinka
1/2 rulle färsk smördeg
2 tomater
1 mozzarellaboll
100 g serranoskinka
vitlöksolja (smaksatt rapsolja från Gunnarshög)
créme de balsamico
färsk basilika
flingsalt & nymalen svartpeppar

Rulla ut smördegen och dela i hälften. Skär försiktigt en ram runt hela plattan, utan att skära igenom. Detta gör att den yttre kanten reser sig lite lättare. 

Pensla hela plattan med vitlöksolja, eller olivolja. Varva skivad tomat och skivad mozzarella i den inre rektangeln. Lägg på några blad färsk basilika. 

Baka i ugnen på 200 grader i ca. 25 minuter. Håll koll så det inte bränns. 

Ta ut ur ugnen och lägg på rullad serranoskinka och färsk basilika. Ringla över créme de balsamico och toppa med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. 


Två riktigt bra förrätter som kommer att älskas av de flesta, med förutsättning att man tycker om chèvre då. Men gör man båda två så finns det ju möjlighet att välja. 



Happy Valborg alla vänner!

//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.