torsdag 21 januari 2016

UGNSBAKAD VITKÅL MED UMAMISMÖR OCH HASSELNÖTTER



När min vän Jenny i veckan gav mig tipset på detta tillbehör, föll jag så klart direkt. Detta då det rörde sig om ett recept innehållande kål. 

Har ni koll på umami? Det hade inte jag. Har ju så klart hört talas om det, men inte mycket mer än så. När jag nu googlat lite så kallas ju umami den femte grundsmaken, sötma, sälta, surhet, beska och umami. Umami har sedan länge betraktats som en egen smak i kinesisk- och japansk kokkonst. En smak man hittar i bl.a. soja, fisksås och buljong. Smaken av protein kallas den ibland också. (Källa Wikipedia)

Så här kommer ett recept på lite umami och annat gott! Receptet kommer från KIT.se

Ugnsbakad vitkål med umamismör och hasselnötter
1 vitkålshuvud
100 g smör
1/2 dl japansk soya
2 dl hasselnötter
olivolja
flingsalt

Skär vitkålen i lite större bitar. Ringla över lite olivolja och salta lätt. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20 minuter.

Smält smöret och lägg i grovhackade hasselnötter. Låt smöret puttra på tills det blir lite brynt och luktar karamell. Häll då i sojasåsen och tag från plattas.

När kålen är klar så hälls det smälta smöret på. 

Jag åt grillad kyckling upptill, vilket passade jättebra. Jag kommer med all säkerhet att göra detta igen. 





I morgon bitti drar jag och Lars till storstaden för tre dagars lyxande. Vi ska till Formex på inköpsresa och vi ska äta och dricka gott. Har bokat in två restaurangbesök, på fredagen ska vi träffa vänner och min bror och hans fru. Vi ska äta på den japanska restaurangen Blue light Yokohama. På lördagen är det bara jag och Lars och vi gör ett återbesök på YUC. En mexikansk restaurang med en massa godsaker på menyn. Är så glad över att där fanns bord! 



Ha det gott!
//Malin




2 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Ha det så roligt i Stockholm.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag skulle kunna starta ett företag bara för att få åka på Formex! Suck...

    Kål är det bästa och ja, jag har koll på Umami. Läste en förträfflig bok av Lisa Förarae Winbladh om denna smak i somras. Spännande tycker jag. Annars luktar ju fisksås, hrm, ostbåge och lite till tycker jag. Men smaken är jättegod och ger massor till maten. Kram på dig - hoppas att vi ses framöver.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.