tisdag 26 januari 2016

KALVFÄRSBIFFAR, UGNSROSTAD BUTTERNUTPUMPA OCH KALL DIJONSENAPSSÅS


I går gjorde jag en storhandling, ni vet en sådan där storhandling då man hade behövt en megasuperdupervagn och gärna bärhjälp. Vårt kylskåp var tomt, vårt skafferi var tomt och vår frys var tom. Allt tomt och det även mitt konto. Som tur är hade Lars fått lön så vi slapp svälta. 

Jag köpte så mycket fina grönsaker och grönsaksfrukter. Ja, fick googla för att ta reda på vad en butternutpumpa tillhör för grupp och fick då veta att den är en grönsaksfrukt. I love Google! En grönsaksfrukt är en grönsak där man äter växtens frukt. 

Ugnsrostad pumpa smakar lite som sötpotatis. Den har en lite söt och nötig smak och passar riktigt bra att rosta tillsammans med olja, flingsalt och lite kryddning.

Hittade kalvfärs till bra pris, så biffar med persilja och vitlök kändas som en bra tisdagsmiddag. Och kan ni tänka er, Ludvig åt en hel biff! Sing Halleluja, köp en lott! 


Kalvfärsbiffar
500g kalvfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka färsk persilja
1 dl grädde
1 ägg
1 1/2 msk flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa lök, vitlök och persilja och blanda ihop med färs, grädde, ägg, salt och peppar. Forma till biffar. 
Bryn biffarna i smör och olivolja och lägg sedan över i ugnsform. Låt biffarna gå klart i ugnen på 220 grader i ca. 15-20 minuter. 




Kall dijonsenapssås
2 dl créme fraiche
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
flingsalt & svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till såsen och ställ kallt.



Ugnsrostad butternutpumpa
1 butternutpumpa
vitlöksolja 
chiliflakes
flingsalt

Dela pumpan i klyftor. Ringla över olja, den sort och smak som ni föredrar, och strö över chiliflakes och flingsalt. Se till att få både olja och kryddor på hela klyftan. 
Ställ in i ugnen på 220 grader i ca. 25-30 minuter, eller tills pumpan känns mjuk

Börja med att ställa in pumpan i ugnen och när den stått inne i ca. 15-20 minuter, så kan biffarna ställas in bredvid. Hur länge biffarna ska stå inne beror ju så klart på hur länge de stektes i pannan. Bäst är att kolla av biffarna med en köttermometer. Ungefär 70 grader är lagom för biffarna. 



Smaklig spis!

//Malin




1 kommentar:

  1. Stohandling ja... jag har hört om detta. Kanske är något att pröva på... någongång.
    Grönsaksfrukt har jag dock aldrig hört om, men det låter ju logiskt! Finns det Fruktgrönsaker också?
    Färsbiffar får det nog bli idag! kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.