onsdag 13 januari 2016

TVÅ YTTERST GODA SMÅ RÄTTER - SOM TILLBEHÖR ELLER SOM EN EGEN LITEN RÄTT

Betor och kål, det är två av mina favoriter. Men överkokt blomkål och inlagda rödbetor göra sig ej besvär, det går fetbort. Tur är då att jag slipper äta just det, utan själv kan bestämma. Skönt att vara vuxen helt enkelt!

Har bestämt mig för att äta lite lättare rätter till middag på kvällarna och då passar nedanstående mat perfekt. Till blomkålen åt vi kalkonchorizo, men rödbetorna åt vi faktiskt som de är. Fetaosten och valnötterna gör att det blir lite matigt och för mig och Lars räckte det bra i kväll. 

Väldigt gott till grillat kött! 

Rödbetor deluxe
1 kg rödbetor
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1/2-1 msk honung
flingsalt & svartpeppar
150 g fetaost
2 dl valnötter

Skrubba rent rödbetorna och skär bort den hårda fulla ändbiten. Skär dem i ungefär lika stora bitar. Inte i klyftor utan bara i halvor. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. Det tar sin lilla stund, så var tålmodig. Känn efter så att de inte blir överkokta, hellre lite tuggmotstånd. 

Medan rödbetorna får svalna av lite, så blandas marinerad ihop. Vispa alltså samman olivolja, vinäger och honung. Salta och peppra lätt. 

Skala av skalet på betorna medan de fortfarande är varma. Häll marinaden över betorna och vänd runt. Häll upp på fint fat, toppa med fetaost och strössla över valnötter. Avsluta med lite creme de balsamico ringlat på toppen. 




Vitlökssmörbakad blomkål med bacon
1 vitkålshuvud
100 g smör
2 vitlöksklyftor
1 paket bacon

Koka blomkålen i lättsaltat vatten, men koka den endast i ca. 3-5 minuter, den får inte bli helt färdig. Skär av stammen så att blomkålen kan stå stabilt i en ugnsform. Lägg 25 g smör på toppen av blomkålen och ställ in i ugnen på 220 grader.  

Smält resterande smör och pressa i två vitlöksklyftor. Sänk värmen lite och låt smöret puttra en minut eller två, ta sedan kastrullen av plattan.

Skeda det smälta vitlökssmöret över blomkålen. Gör detta lite då och då, använd då smöret från formen. Fortsätt att ösa tills dessa att blomkålen är färdig och den fått fin färg. Hur länge den ska vara inne beror lite på storlek på blomkålen och hur länge den fick koka innan den gick in i ugnen. 

Jag brukar ändra till grill de sista minuterna för att får till lite extra färg på toppen. 

Skär baconet i småbitar och stek den knaperstekt. Häll av baconet på lite hushållspapper. 

När blomkålen är färdig i ugnen så strös baconet på toppen och efter det är det bara att njuta!




Smaklig spis!


//Malin




1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.