torsdag 1 oktober 2015

FALAFEL MED TZATZIKI I HEMMAGJORDA PITABRÖD




Börjar bli tjatigt nu kanske, men mina elever lagade faktiskt falafel på hemkunskapen förra fredagen. Detta gjorde så klart mig toksugen att testa själv. Jag blev inte mindre sugen när jag på Instagram fick se bilder av Fredriks Rosells falafel i pitabröd. 
Eleverna i skolan åt biffarna tillsammans med lite grönsaker och tzatziki. 

Jag blev verkligen överraskad av min dotter Ellas reaktion, när jag jag berättade om kvällens middag. "Ja, vegetarisk mat! Jag älskar vegetarisk mat!". Inte riktigt vad jag trodde, får jag väl ändå erkänna. Ludvig älskade bröden i alla fall, alltid något. 

Falafel
1 burk färdigkokta kikärtor
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad persilja
2 msk maizenamjöl
3 msk rapsolja
2 krm sambal oelek 


Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, sambal oelek, maizena och 1 msk rapsolja. Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i smör & rapsolja i en stekpanna tills de fått fin färg. 

Receptet kommer från Arla




Det krävs försiktig stekning i ganska mycket smör och rapsolja för att biffarna ska bli perfekta. Eller med vårt stekjärn är det nödvändigt i alla fall... 




I måndags fick vi äta lite senare, eftersom jag bestämt mig för att baka pitabröd. Jag kom inte hem från jobbet innan kvart över fem, så vi var alla hungriga när maten väl var färdig. 

Receptet på Pitabrödet fick jag alltså från Fredrik Rosell med bloggen Frallans matblogg

När jag bakade bröden i måndags blev de inte alls så fluffiga som Fredriks bröd. Jag tror att jag tog för kallt vatten. Om man gör bröden med kallt vatten och inte kavlar ut dem lika tunt, så blir bröden som tekakor. De funkar då jättebra som vanligt bröd. 

Eftersom jag gärna ville få till bröden riktigt gjorde jag om dem i dag. Det visade sig att pita på ljummet vatten ger fluffiga bröd perfekta att fylla, men mindre bra som frukostbröd. 





Pita
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
425 g vetemjöl (ca. 6 1/2 dl)
2 msk olivolja
1 1/2 tsk flingsalt

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vatten och honung. Tillsätt mjölet lite i taget. Tillsätt därefter olivolja och flingsalt. Arbeta degen ca. 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand. 

Låt jäsa i ca. 30 minuter. 
När degen jäst delas degen in i 8 lika stora delar. Varje del rullas till en boll, rullas i mjöl och kavlas sedan ut till en rund tunn platt kaka.  





Pitabröden ska nu jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter. 





Baka bröden i 8-10 minuter i en 250 grader varm ugn. Låt bröden svalna innan de fylls med sallad, gurka, tomat, falafel och tzatziki. 

En sås bör man göra till falafeln. Eleverna gjorde en tzatziki, vilket passade riktigt bra. Så varför gå ifrån ett vinnande koncept.

Tzatziki
3/4 gurka
4-5 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk färskpressad citron
flingsalt & svartpeppar

Riv gurkan och lägg i finmaskig sil. Tryck ut överflödig vätska. 
Blanda den rivna gurkan med yoghurt, pressad vitlök, citronsaft och olivolja. Smaka av med flingsalt & svartpeppar. 


Dagens lunch blev pitabröd med kyckling avokado och tzatziki.

Så, nu har ni ett riktigt bra middagstips som passar alla dagar i veckan. Hoppas det ska smaka! 





//Malin



3 kommentarer:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.