söndag 20 september 2015

OSTSNURROR MED SESAMFRÖN




Den här terminen är jag resurs på hemkunskapen för niorna, så hela fredag förmiddag tillbringar jag i köket tillsammans med eleverna och läraren Natascha. Jag ser fram emot att bli inspirerad till gamla goda klassiker ur Hemkunskapsboken. 

Fisk i folie och Köttfärssoppa är några av mina minnen från högstadiets hemkunskapslektioner. Den förstnämnda skulle åttorna faktiskt laga i fredags, så ännu lever torsk i folie kvar. 

I fredags lagade niorna raggmunk. Har faktiskt aldrig själv lagat det hemma. Men nu har jag full koll och erfarenheten gjorde mig sugen att laga raggmunk som tillbehör till en god köttbit hemma en helg. Jag skulle då lägga till lite till ursprungsreceptet men uppskattar inspirationen. 

Förra fredagen bakade eleverna sesamsnurror på lektionen och samma kväll bakade jag snurror hemma. Jag lade dock till smakrik ost till fyllningen. Till nästa gång ska även lägga till lite torkade örter i degen. Tror att det blivit gott med oregano till exempel. 

Ostsnurror är perfekta småbröd till skaldjur och goda såser. Som allra godast är bullarna när de är nybakade och fortfarande ljumna. 


Räkor och bubbel är det perfekta fredagsmyset!

Ostsnurror
25 g jäst
2 dl vatten
25 g rumsvarmt smör
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen

Fyllning:
50 g smör
3 tsk sesamfrön
2 dl riven Västerbottenost

Smula jästen i en degbunke. Värm upp vattnet till 37 grader och häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt smöret i små klickar och blanda i socker och salt.

Blanda i mjölet och kör tills degen är smidig

Låt degen jäsa 10 minuter.

Ta upp degen på ett bakbord och knåda in lite mer mjöl så att degen blir mindre kladdig.

Kavla ut degen till en rektangel, ungefär lika stor som en ugnsplåt 30x40 cm.

Bred på smöret och strö över sesamfrön och riven ost.

Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-40 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön och riven ost.

Grädda ca 10 minuter, 225°C i mitten av ugnen tills bröden fått lite färg.


Recept från recepten.se med tillägg av ost. 








//Malin



4 kommentarer:

  1. Det första vi lagade i hemkunskap (huslig ekonomi heter det i Finland) var hamburgare och milkshake :) Ostsnurror är gott, jag brukar laga en deg på gräddfil och utan jäst. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hamburgare och milkshake låter inte fel alls! Mums!

      Kram

      Radera
  2. Simon tog med sig raggmunkarna till husbilen i fredags, kan intyga att det var mycket gott. Lutar mej snart tillbaka så kan han fixa maten hemma helt och fullt 😄 känns ju hur tryggt som helst när han har dig som lärare 😊👍🏻 Ha de gott // Nilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Han ville inte äta dem i skolan, inte ens smaka. Simon är jätteduktig i köket och tar för sig ordentligt. Kul att se!
      Jag är så glad att vara resurs på Hkk, men glad att jag inte har ansvaret... ;-)

      Ha det bra! //Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.