tisdag 22 september 2015

LAXPAJ MED SPENAT, CITRON OCH FETAOST




Vi äter mycket rökt lax här hemma, oftast till frukost tillsammans med krämig äggröra. I bland köper vi på oss lite väl mycket lax och det kan då vara bra att baka en laxpaj. Paj är en perfekt kvällsmat och ett plus är att det alltid blir över till lunchen dagen efter. 




Lax, spenat, fetaost och citron är 4 smaker som passar riktigt bra tillsammans. 

Laxpaj
125 g smör
1 1/2 dl rågsikt
1 1/2 dl grovt rågmjöl
2 msk kallt vatten

200g kallrökt lax
200 g fetaost
250 g färsk spenat
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
skalet av 1 citron

3 ägg
1 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
flingsalt & svartpeppar

2 dl riven ost (Västerbottenost)

Mixa smör och mjöl i matberedare och tillsätt vattnet. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt i ca 30 minuter. Förgrädda därefter skalet i 10 minuter i en 225 grader varm ugn.

Finhacka löken och fräs den i smör tillsammans med vitlök. Tillsätt spenaten och fräs tills all vätska kokat in och spenaten är mjuk. Smaka av med salt och svartpeppar.

Sprid ut spenaten på det förgräddade pajskalet. Riv över citronskalet från en tvättad citron. Lägg på laxskivorna och fetaost i tärningar.

Vispa samman ägg, grädde och mjölk samt salt och peppar. Var lite försiktig med saltet då både lax och fetaost är salt. 




Häll äggstanningen över pajen och strö över riven ost. Ställ in i ugnen i ca. 20-25 minuter, eller tills pajen fått fin gyllene färg. 




Servera pajen tillsammans med en god sallad och gärna lite citronolja. Hur gott som helst!




//Malin




1 kommentar:

  1. Gahhh jag älskar rökt lax. Bland det bästa jag vet mums så fin paj Malin : ) kram Sofia

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.