söndag 27 september 2015

GRILLAD LUFFARBIFF MED RÖDVINSSKY OCH UGNSROSTADE MORÖTTER


Eftersom jag har min lilla butik Annies Stuga, som har öppet helger, så blir det inte helgutflykter så ofta för vår familj. Men vi är däremot hemma mycket och barnen kan vara med vänner och vi har härliga myskvällar. Även om det inte händer så ofta så händer det så klart att vi drar i väg då och då. Stugan får då hålla stängt.

Förra helgen var en sådan dag då det stod STÄNGT på dörren till stugan. Tidigt på morgonen packade vi in oss i bilen och drog till Skåne. Ahsell, där Lars arbetar, hade ordnat med familjedag på Skånes djurpark. 

Solen sken, djuren var på alerten och familjen Andersson/Kårdahl likaså. Har nog aldrig varit så nära våra svenska djur som förra helgen. Hade jag vågat så hade jag kunnat klappa både älgar och fjällrävar. Men brunstiga älgar ska man passa sig för har jag hört...

Djurparken är inte så stor, så vi drog igenom den ganska snabbt. Så efter en mindre lyckad lunch, drog vi vidare till Höganäs och dess härliga saluhall. Där fikade vi och handlade med oss mat till middagen på kvällen. Luffarbiff och färgglada morötter fick följa med oss hem. 

Namnet Luffarbiff tilltalar inte riktigt, men andra namn på köttdetaljen är Fjäderbladsbog eller Flat iron Steak på engelska. 
Försäljaren sålde in köttet som lika mört som oxfilé, och detta kände vi oss tvungna att undersöka. 

Köttet innehåller en seg sena i mitten, som ska skäras bort. Det var redan gjort på biten vi fick hem. Biffen vi köpte var hängmörad och riktigt fin och mörk i köttet. 

Köttet kryddades endast med flingsalt och svartpeppar och grillades sedan på utegrillen. Vi tog av den när den uppnått 56 grader i innertemp och köttet fick sedan vila i folie i ca. 10 minuter. 



Som tillbehör körde vi på ugnsrostade morötter och även potatis i ugn. Köpte fina och färgglada morötter i saluhallen som åkte in i ugnen tillsammans med timjansolja, färsk timjan och flingsalt. 225 grader i ca. 25-30 minuter så har du finfina morötter. 



Rödvinssås var ett önskemål från dotterns sida, så det fick det bli. 

Rödvinssky
2 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk  smör
färsk rosmarin
1 dl  rödvin
1 msk kalvfond
4 dl vatten
Maizena för att reda av såsen

Finhacka löken och vitlöken. Fräs i smör tillsammans med färsk rosmarin. Häll på vin, fond och vatten och låt såsen småputtra i ca. 15 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Red av såsen för att göra den lite tjockare. 



Jag hade lite citron- & vitlökssmör i frysen, som passade utmärkt till köttet. 

Så nu kanske ni undrar hur köttet blev? Riktigt bra är mitt svar. Riktigt mört kött med bra smak och detta för ca. 220kr kilot. Lite skillnad från vad oxfilén kostade i saluhallen, 650 kronor kilot och ryggbiffen ca. 450 kronor kilot. Kommer absolut att köpa luffarbiff igen, om chansen skulle ges. 



Ha en skön vecka!

//Malin









4 kommentarer:

  1. Que delicia essas comidas. Adorei.
    Bjos tenha um ótimo início de semana.

    SvaraRadera
  2. Gud så gott! Jag önskade att mannen skulle ha gjort rödvinssås i helgen, är så galet sugen på det. Men det bidde ingen. Jag tog upp små kryddsmör från frysen istället.....

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. En riktigt bra och fin köttbit är den där luffarsteken, vi har haft det några gånger och aldrig blivit besvikna. Höganäs saluhall verkar vara ett riktigt guldställe, vi har inte varit där själva men sett flera reportage och andra som skrivit om det på nätet - nackdelen med att icke ha bil:)
    Ah en fortsatt fin vecka Malin,
    kram på dej

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig BÖFF!! En redig köttabit! Kan tänka mig att det smakade toppen. Och Höganäs Saluhall är ju HELT underbar, jag skulle kunna flanera runt där en hel dag. När vi var där i våras åt vi på Garaget, så himla gott alltså! Kram på dig, o du nyblivna rödhätta!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.