söndag 6 september 2015

FÖDELSEDAGSFIRANDE NUMMER TVÅ - LAXKNYTEN, ÖRTSÅS OCH HEMBAKAT FOCACCIA



När man fyller jämnt så ska man fira ordentligt, det tycker jag i alla fall. Så i går kväll körde jag på firande nummer två tillsammans med ett gäng vänner. Det blev en härlig kväll i partytält på altanen, även om vi in i det sista var osäkra på om vädret skulle förstöra för oss. 

På min födelsedag fick jag en magnumflaska André Clouet av min kusin Marit och hennes man Jonas. Ingen dålig present det inte, speciellt till en bubbelälskare som Malin Helena Kårdahl. Champagnen var otroligt god! Torrt smakrikt bubbel som kittlar precis lagom. 
Jag vet egentligen otroligt lite om bubbel, men inte så länge till. Jag fick nämligen en champagneprovning i present i går av min vän Jenny och hennes man Svenne. Efter den kvällen kommer jag att vara fullärd! 

Andra fina presenter var örhänge, Champagne, kaffedrinksglass och massa blomster. 



Till bubblet bjöd jag på en favorit i repris, nämligen Rosmarinnötter. Har ni inte testat så MÅSTE ni snarast. Lite lätt beroendeframkallande faktiskt. 

Jag gjorde även en ny liten mumsbit, crostini med päron och honungsrostade valnötter. Receptet hittade jag på Arlas hemsida. Tyvärr glömde jag ta kort, var lite för hungriga. 

Crostini med päron och honungsrostade valnötter
20 crostini
2 dl valnötter
3 msk honung
1/2 tsk grovhackad rosmarin
1 tsk flingsalt
1 päron
2 dl färskost

Rosta valnötterna i en torr varm stekpanna. Rör ner honungen och låt den smälta. Ta från värmen och tillsätt rosmarin och flingsalt. Riv päronet grovt och blanda med färskosten. Fördela röran på crostini och toppa med valnötterna och lite flingsalt.

När det gäller att göra mat till många så får man tänka till. Det ska gå att förbereda och det ska inte ta lång tid att tillaga när gästerna väl är på plats. Valet föll på lax, lax i folie närmare bestämt. Gott och passar bra in på kriterierna. 



Jag började med att göra ett riktigt gott citronsmör med vitlök och persilja. Smöret passar både till fisk och kött. 

Citronsmör
200 g rumsvarmt smör
1 ekologisk citron (saft och skal)
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
1 1/2 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja)
flingsalt & svartpeppar

Blanda smöret med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Lägg smöret på bakplåtspapper och forma till rulle. Lägg i kylen i väntan på användande. 

Smöret räckte till 14 laxbitar och mer därtill.



Lax i folie 14 pers
3 kg lax
400 g färsk spenat
1/3 spetskål
5 morötter
5 vårlökar
citronsmör
citronolja (Gunnarshögs smaksatt rapsolja)
citronpeppar
flingsalt & svartpeppar

Strimla kålen och löken och skär morötterna i tunna slantar. Lägg en bit bakplåtspapper på en stor bit aluminiumfolie. Börja med att lägga en näve färsk spenat på bakplåtspappret, salta lätt. Placera laxbiten ovanpå och krydda med citronpeppar. Därefter är det dags för kålen, morotsslantarna och vårlöken att ta plats på laxen och efter det citronsmöret. Ringla tillsist öve lite citronolja och avsluta med lite flingsalt och svartpeppar. Vik ihop kanterna så att det bildas ett litet paket. Låt paketet ha en liten glipa öppet så att paketet kan släppa ut lite ånga. 

Vi grillade våra laxknyten på grillen, men kan även göras i ugnen. Vi lät dem ligga på grillen i ungefär 15 minuter. Bäst är att känna efter med stektermometer för att hålla koll på rätt innertemperatur. 52-55 grader är perfekt!



Jag är ledsen för en urusel bild, men var även här alldeles för hungrig för att hinna tänka på att ta en bra bild. Men tror mig när jag säger att laxen smakade himmelsk! 

Till laxen serverade jag kokt amadinepotatis, kalla örtsås och focaccia. Focaccia är ett väldigt gott och uppskattat bröd vid stora kalas. Av ett paket jäst blir det två stora focacciabröd. 



Focaccia
50 färsk jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
4 msk honung
2 msk flingsalt
ca 14 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning 


Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller en hushållsassistent.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Vill du ha annat än salt på brödet ska du lägga på det nu också.

Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Kall örtsås
3 dl creme fraiche
1 dl majonnäs (Hellmanns)
5 msk finhackade örter (persilja, basilika, gräslök
2 tsk fransk senap
1 tsk honung
flingsalt & svartpeppar

Blanda samma alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. 


Min egen lilla Ernst byggde en bar till festen. Vi hade faktiskt en ganska så imponerande drinklista. Kan rekommendera Cocktail flow, en sida och app där man kan kryssa i vad man har hemma och sedan få förslag på drinkar man kan blanda. Hur bra som helst och tokproffsigt! Lars skakade drinkar till armarna värkte. 

Själv drack jag mest bubbel, varför gå ifrån ett vinnande koncept...



Ha en härlig vecka!
Ps, Kommer bli en solig härlig septembervecka



//Malin






1 kommentar:

  1. Så härliga födelsedagsfirande du haft, alla tre gillar vi skarpt! Och skumpa i present, inte ett endaste fel på det :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.