tisdag 8 september 2015

FÄRSKA VÅRRULLAR MED KYCKLINGFÄRS OCH RISNUDLAR


Om jag vill göra Ella riktigt riktigt glad så är lättaste vägen att åstadkomma detta att gå via magen. I kväll hade jag till exempel inte hintat om att jag skulle göra färska vårrullar, utan hon överraskades när hon slog sig ned vid matbordet. Det leendet hon lade av är svårslaget. Ella verkligen älskar asiatisk mat och gärna het mat. 

Ella har redan bestämt maten till den 5 november då hon fyller 13 år. Hon vill ha dumplings, vårrullar och hemmagjord thaimat. Jag lovade ingenting, men är glad att hon äter. Vad Ludvig åt i kväll utelämnar jag för jag vill hålla kvar vid mina "happy thoughts" lite till. 

Sommarrullar (Färska vårrullar)
500 g kycklingfärs
3 vårlökar
2 krukor koriander
3 dl hackad spetskål
1 röd chili
1/2-1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk sojasås
1 msk fisksås
1 lime (saften)
2 morötter
125 g risnudlar
1/2 salladshuvud (isbergssallad)
18 st rispapper för vårrullar

Bryn färsen i olivolja tillsammans med finstrimlad/hackad spetskål. Blanda i strimlad salladslök, hackad chili, hackad vitlök och ingefära. Tillsätt sojasås, fisksås och limesaft och låt allt "puttra" ca. 10 minuter. Vänd till sist ner grovt hackad koriander. Spara en kruka till vikningen av rullarna. 

Under tiden färsen blir klar i pannan kan nudlarna förberedas enligt instruktioner på förpackningen. Klipp nudlarna grovt och blanda ner dem i färsen och vänd runt.  

Skala och skär morötterna i smala korta stavar. Skölj salladen och torka med papper.

Blötlägg ett rispapper i taget, även dessa enligt instruktioner på förpackningen. 

Placera det mjuka rispappret på ett bakplåtspapper (jag tycker det fungerar bäst). Lägg en bit salladsblad ovanpå och toppa med färs. Man kan även strimla salladen. Lägg några stycken morotsstavar på toppen och lite färsk koriander. 

Vik in kanterna och rulla ihop till en liten rulle. 

Vi körde med två olika såser, en köpt Sweetchilisås och en egengjord het chilisås. 

Het chili- & ingefärssås
1 lime (saften)
2 msk fisksås
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
1 liten röd chili (jag tog thaichili, het)
3 tsk riven färsk ingefära

Blanda ingredienserna och rör runt så att sockret löser upp sig i såsen. 

Därefter är det fritt fram att börja doppa. Det är så galet gott med sådan här mat och det är dessutom väldigt lätt att göra. Lite olika moment dock, men inga som helst svårigheter. Jag har lovat Ella att göra detta snart igen. Hon ville helst på lördag, men det var lite för snart enligt mig.





Färska vårrullar eller sommarrullar, kärt barn har många namn. Sommarrullar görs av rispapper, friteras inte och äts kalla. 
Vårrullar görs av filodeg och friteras. Man kan dock även kalla dessa för färska vårrullar. Ja, det är alltså inte helt och hållet lätt att förstå sig på. Men vad det än heter så är det för j...a gott!




//Malin



7 kommentarer:

  1. Dina färska vårrullar ser jättegoda ut! Man skulle nog även kunna "ångkoka" dom lite, typ dim sum, om man inte vill ha dom (helt) kalla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, aldrig tänkt på det faktiskt. Tack för tipset!

      Kram Malin

      Radera
  2. Det var väl en alla tiders överraskning att få framdukad på matbordet, förstår helt och hållet dottern din! Ser så där härligt fräscht ut med mat som denna, we liki 😊
    Kramar till dej!

    SvaraRadera
  3. Åh, de ser fantastiskt goda ut. Har aldrig provat att göra! Jag måste det känner jag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Men åh så gott det låter och ser ut! Har tänkt på dessa i flera dagar nu och bara måste prova! Köper du färdig kycklingfärs eller gör egen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry, såg frågan först nu. Jag köper alltid färdig färs. :-)

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.