fredag 5 juni 2015

PERFEKT MAT FÖR STUDENT OCH EXAMEN - KALL FLÄSKFILÉ MED FRANSK SENAP OCH PEPPARROT


När vi var hemma hos mor och firade henne på mors dag bjöd hon på den här goda fläskfilérätten. Receptet var nedskrivet av mig nån gång för länge sedan när jag fortfarande bodde hemma och jag kan inte komma ihåg var jag fick det från. Källa okänd med andra ord. 

Det här och ett recept på kall en kall kycklingrätt var nedskrivna på samma papper. Kycklingen kommer jag att laga i morgon när vi ska ha gäster. Kycklingen är redan stekt och förberedd, detsamma kan göras med den här fläskfilérätten. Perfekt för student- och examensfester där förberedelse är a och o. Eller varför inte bjuda på detta på midsommar? Sill och potatis kan man äta till lunch och detta på kvällen.

Min dotter länsade nästan faten när hon åt detta. Hon älskade det, även pepparroten och kaprisen. Jag tycker det är så roligt att hon blivit stor och fått en vuxen smak. Kapris är ju något jag precis lärt mig tycka om. 


Kall fläskfilé med fransk senap och kapris
1 kg fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Dressing
1 msk fransk senap
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
2 msk kapris
2 msk hackad rödlök
2-3 msk riven pepparrot

Salta och krydda köttet och bryn i smör. Låt kallna.

Lägg senap i en skål och vispa i oljan lite i taget. Vispa därefter i vatten och tillsätt rödlök, kapris och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Detta kan göras redan dagen före maten är tänkt att serveras. 

Några timmar före servering skärs köttet upp i skivor och lägges upp på fat. Skeda över såsen och strö över lite extra pepparrot och kapris. 

Till detta är det supergott med en kall hjortronssås som är superenkel att göra. Blanda bara hjortronsylt med créme fraiche, salt och peppra så vips är såsen klar!

Mamma serverade potatisgratäng till köttet, men det funkar bra även med kokt färskpotatis, ugnsrostad potatis eller det man föredrar.  




Ha en underbar helg!

//Malin


4 kommentarer:

  1. Hoppas att din vinst, Lisa Lemkes bok har anlänt och att den är till nöje för dig! : )

    SvaraRadera
  2. Tack än en gång för receptet......
    Varit några gånger i Glommen och ätit på en liten restaurang med utsikt mot havet...Kanon...var under tiden dotter bodde i Falkenberg ....nu e hon tilllbaka på ostkusten....va så himla mysigt där ute ......Kram Lena i Färjestaden

    SvaraRadera
  3. Oj vad smarrigt ska spara receptet😉 i dag har jag handlat en del så jag kan börja förberedelserna inför dotterns student på fredag blir en del planering inför denna högtid😊 ha det gott

    SvaraRadera
  4. Perfekt bjudmat, i vår smak absolut! Det bästa som finns är ju när så mycket som möjligt är förberett innan, så man får så mycket tid som möjligt med sina gäster. Vi har en eftermarinerad fläsk/kycklingfilérätt som vi brukar göra med svartvinbärssaft, så det är kanske på tiden att byta ut mot en annan!

    Kramar på dej, Malin!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.