lördag 16 maj 2015

RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA TOPPAD MED MANDELMASSECRUMBLE




I går bakade jag med våra rabarber för första gången. De har nu hunnit bli stora och pampiga. Vi har rabarber på två ställen, i en kruka och nedgrävt i land. Har nyligen blivit upplyst om att det finns flera olika sorter, över hundra för att vara mer exakt. Den vanligaste är Victoria och säkert den som ståtar i vår trädgård. Den som lockar mig mest är så klart Champagnerabarbern. Ni hör ju, kan inte vara annat än gott!

Rabarberkaka med vaniljsås är klassiskt och gott. Har tidigare bakat flera olika varianter. Nedan följer länkar till några av dem.

Rabarberkaka med kardemumma och kokos

Himmelsk god rabarberpaj

Hallon & Rabarberpaj med smultäcke

Knäckig rabarberpaj med kardemumma

Kokostosca med rabarber

Rabarbermarängpaj

Rabarbermazarintårta

Cheesecake med rabarber

I går bakade jag en kaka som mina kunder sedan kunde fika på i solen utanför stugan. Jag bakar inte till mitt lilla butikscafé varje dag, inte ens varje helg, utan bara när det är fint väder och jag är på bakhumör. Till sommaren, då jag förutsätter att det är fint väder, kommer jag att baka mer. Nu skriver jag ut på instagram och Facebook, om jag har en fikadag.

Rabarberkaka med kardemumma och mandelmassecrumble
300 g smör
6 ägg
5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
6 dl mjöl
1 msk bakpulver
4-5 rabarber
1/2 dl socker

Crumble
3 dl mandelmassa
3 dl havregryn
50 g smör
4 msk mjöl
4 msk rårörssocker

Skär rabarbern i slantar och stek i smör och häll över 1/2 dl socker. Runt runt lite lätt och låt steka tills rabarbern blivit lite mjukare. Låt svalna.

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och vispa ner blandningen i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och blanda väl. 
Häll smeten i bakplåtsbeklädd ugnsplåt, 36x23cm. 

Crumble
Riv mandelmassan. Blanda ner havregryn, mjöl och socker. Nyp i smöret. Strö den färdiga crumblen över den ogräddade kakan. Jag fyllde på med crumble efter hand, då lite sjönk ner i kakan.


Grädda i 200 grader i ca. 40 minuter. Kolla under tiden, tiderna skiljer sig från ugn till ugn.



Jag jobbar på ett inlägg om min londonresa, men det tar lite tid. Hade i vilket fall som helst en tokbra resa! ALLT var bra, verkligen ALLT!



//Malin







1 kommentar:

  1. Rabarber är så gott! Har man tur kan man hitta rabarber i affären i Singapore, importerat från Australien. Kram och ha en skön söndag!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.