onsdag 20 maj 2015

LAX MED RÄKRÖRA PÅ KRÄMIG SPENATBÄDD



Jag fortsätter att tulla på förbudet jag gett mig själv att inte köpa mer kött, köttfärs, kyckling eller fisk, innan jag tömt frysen på det som redan ligger där. Eller när jag tänker efter så fanns nog inte fisk med på den ursprungliga listan. Då har jag ju inte gjort något fel, skönt!

När fiskaffären säljer färsk benfri lax för 99kr/kg, har jag svårt att motstå att köpa på mig lite. Om jag dessutom får en hink skalade räkor med mig hem, så är det ju ännu lite bättre... Hälften av räkorna blev till maffiga räkmackor i måndags kväll och resterande hamnade i en räkröra till denna laxrätt.

Lax med räkröra på krämig spenatbädd
700g färsk laxfilé
250 g färsk spenat
1 dl grädde
100g Philadelphiaost
2 st vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar
citronpeppar
1 1/2 dl riven Västerbottenost

Räkröra
2 dl Mildas smaksatta fraiche, vitlök & örter
2 dl skalade räkor
1/2 finhackad färsk dill 

Lägg laxen i ugnsform, peppra med citronpeppar. Skär ett snitt länds med "ryggen", och gör även några horisontala snitt. 

Blanda samman Milda fraiche med räkor och dill. Fördela röran i snitten i laxen och toppa med riven ost. 

Fräs spenaten i smör och låt den mjukna. Pressa i vitlök, salta och peppra. Häll på grädde och klicka i färskosten. Rör samman allt och låt småputtra några minuter. Häll därefter spenaten runt om laxen. 




Ställ in laxen i ugnen på 200 grader i ca. 25-30 minuter. Laxen ska upp i 52-54 grader i innertemperatur, då blir den som bäst. Jag avslutade med grillfunktionen för att få lite färg på osten.  





Jag serverade bönpasta till laxen, ett glutenfritt och dessutom lågkalorialternativ för den som av någon anledning vill ha det. Jag tycker pastan har en bra smak, och funkar jättebra i stället för vanlig pasta. 

Det röda på tallriken är halverade körsbärstomater i basilikaolja, basilika, flingsalt och peppar.





//Malin




2 kommentarer:

  1. Jepp, den pastan går väldigt väl hem här också, faktiskt så nära "vanlig" pasta vi kommit när det gäller glutenfritt. Och laxen, så klart går den också hem:)

    Kramar på dej

    SvaraRadera
  2. Grattis!

    Titta in till oss på FINASTE MATTAN blogg,
    vi har en överraskning till dig! : )

    Mia&Mian

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.