tisdag 19 maj 2015

FLÄSKYTTERFILÉGRYTA MED SALAMI OCH ÄDELOSTI lördags var min tanke att vi skulle grilla, men vad händer då? Ösregn och mer eller mindre storm i Glommen. Lars var konstigt nog inte alls sugen på att dra på vinteroverallen och ställa sig ute vid grillen. Inte ens när jag lockade med en kall öl, som annars alltid fungerar. Tror han hellre tagit en mugg varm glühwein, så kallt som det var då. Nej, inget mutande funkade så det fick bli lite ändringar på menyn. 

Fick helt enkelt bli en gryta med massa godsaker i. Var minst lika bra som grillmiddag, om inte bättre. Den tiden den kommer den också, grilltiden alltså. Sommaren bara laddar upp sig nu, snart brakar värmen lös. Så det så, så måste det väl ändå vara? Snälla vädergudarna, lova att det är så ni tänker! 


Fläskytterfilégryta med salami och ädelost
1 fläskytterfilé
1 röd paprika
4 små färska lökar
10 champinjoner
100 g Kvibille ädelost
100 g salami
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
ev. 2-3 tsk soja
salt & svartpeppar

Dela köttet i bitar, salta och peppra och bryn sedan i smör. Lägg därefter köttet åt sidan. Strimla salamin och skär lök, paprika och svamp i bitar och bryn i smör i samma panna där du brynte köttet. När grönsakerna och salamin fått lite färg läggs köttet tillbaka och allt kan fräsa tillsammans någon minut. Tillsätt grädde, créme fraiche och ädelost i bitar. Smaka av med salt peppar och soja

Min fläskytterfilé var köpt på Gårdsbutik Thuresson och var marinerad med mango och jalapeno. De kallar den grillkobra, för er som bor i närheten och funderar på inköp. Marinaden gör så klart lite på smaken, men jag är dock övertygad att det går bra även utan marinerat kött. Vill man ha mer ädelostsmak, så tillsätt en hel bit ädelost på 140 gram. Strimla gärna lite salami och garnera grytan med vid servering. 

Vi hade snabbstekt sparris till grytan, men det är även gott med klyftpotatis, ris eller kanske färsk pasta. 
Krämigare gryta än denna är svår att hitta!//Malin
1 kommentar:

  1. Låter som en väldigt smaskig ersättningsgryta, salami och ädelost är galet gott ihop!
    Och absolut är det sommarladdning som pågår, det behövs vattnas för att alla växter ska slå ut av all sol som kommer snart:)

    Kramar på dej, Malin!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.