söndag 31 maj 2015

JORDGUBBS- & RABARBERKAKA MED BRYNT SMÖR OCH ROSTAD HAVRE



Jag ser så fram emot sommarens caféverksamhet i stugan. Tyckte det var jätteroligt förra sommaren, så det kommer inte bli tråkigare i år. Ska bli kul att få planera vad jag ska baka och sedan få sälja mina goda bakverk till kunder i butiken. Några dagar i sommar kommer det vara våffelstuga och andra dagar "vanlig" fika. Förvänta er inte sju sorters kakor, men några att välja bland är min tanke. 

Det finns ingen plats inne i butiken, bara bord utanför stugan. Därför är det viktigt att det blir en bra sommar. För soligt kommer det att vara hela långa sommaren, så klart, inget annat gäller. 

Jag har redan nu påbörjat caféverksamheten lite smått, det de lördagar då vädret tillåtit det. Jag har då bara haft en kaka på menyn. Sist jag hade fika blev det alltså den här goda rabarber- och jordgubbskakan och till den vaniljsås. 

Jordgubbs- & rabarberkaka 
2 dl havregryn
3 dl rabarber
2 dl jordgubbar
2 msk flytande honung
1 tsk kanel
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
1 dl brynt smör
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Börja med att rosta havregrynen i torr stekpanna i några minuter. Passa så att de inte bränner vid bara.

Bryn efter det smöret. Det gör du genom att smälta smör i kastrull, men inte ta bort det när smöret är smält utan låta det gå längre. Först kommer smöret att smattra och låta, men efter en stund tystnar det. Rör då försiktigt i smöret och håll koll så det inte bränns vid. Smöret är klart när det är gyllenbrunt och doftar av kola. Tag av från plattan och häll över i skål. Låt bottensatsen stanna i kastrullen.

Skär rabarbern i bitar och stek i smör i stekpanna, tillsätt kanel, honung och 1 1/2 dl av havregrynen. 

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det brynta smöret och mjölet blandat med bakpulvret.




Smörj en sockerkaksform och strö i havregrynen som är kvar. Häll smeten i formen och fördela rabarber och jordgubbar i bitar ovanpå. 
Grädda i ugnen på 175 grader i ca. 45-50 minuter. Känn efter med sticka för att se om kakan är klar. 

Receptet kommer ursprungligen från Arla.se, men jag har gjort en del ändringar. 



På torsdag kommer värmen, håll ut!


//Malin



3 kommentarer:

  1. Mmm, så gott! Önskar dig en fin måndag, kram!

    SvaraRadera
  2. Åh så smarrigt! Jag hoppas att vi kan åka förbi dig i sommar och handla lite och krama dig! Jag håller tummarna för sol varje dag i sommar, särskilt över Glommen. Regna kan det göra mellan tre och fyra på natten. Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.