lördag 9 maj 2015

HELSTEKT KYCKLING I UGN MED FÄRSKA ÖRTER OCH VITLÖK


Jag var ganska snabb på att bryta mitt löfte om att inte köpa hem mer kött eller kyckling. En regel som uppkom eftersom vi har mycket i frysen som det är. Men om man handlar efter jobbet och det då finns bra erbjudande på färsk svensk kyckling OCH man inte tagit upp något från frysen. Vad har jag då för val? Bara till att köpa helt enkelt och tänka att kycklingen i frysen kan användas en annan dag. 

Kycklingen blev hur bra som helst, så jag kom över mitt regelbrott ganska så kvickt. Såsen jag gjorde upptill blev dessutom så god att jag kunnat äta den med sked till frukost i minst en vecka, innan jag tröttnat...

Helstekt kyckling med färska örter och vitlök
1 hel kyckling
40 g smält smör
3 tsk soja (tamarisoja)
2 msk finhackade färska örter (rosmarin, timjan, oregano & basilika) 
1-2 vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar
2 dl grädde
1 dl créme fraiche
1-2 tsk soja
flingsalt

Pressa ner vitlök i smöret och tillsätt övriga ingredienser. 

Skär bort bröstbenet på kycklingen och lägg utvikt i ugnsfast form. Detta gör att stekningen blir jämnare och går lite fortare.

Pensla kycklingen med smörblandningen och ställ sedan in den i ugnen på 175 grader i ca. 45 minuter. Öppna ugnen lite då och då och pensla på resterande smör. 
Bäst är att använda en köttermometer för att kolla av tempen inne vid benet på kycklingen. 81 grader ska kycklingen uppnå för att den ska vara klar.

När kycklingen nästan i klar kan såsen förberedas. Världens enklaste sås dessutom. Börja med att hälla skyn som bildats av kycklingen av en kastrull. Skyn är ljuvlig tack vare smöret, örterna och vitlöken. Tillsätt grädde, créme fraiche och soja. Låt såsen småputtra ca. 10 minuter och smaka sedan av med salt. För mig behövdes det inget mer, utan såsen var nu fulländad. Vill man ha en lite tjockare sås kan man reda av med med mjöl och vatten eller med maizenamjöl. 



Vi åt kycklingen med smörstekt sparris och inget annat. Det hade även passat bra med kokt eller pressad potatis till detta. Helt klart en sås som varit kanoners ihop med potatis. 





Med bilden ovan vill jag meddela att jag i morgon drar till London i ett par dagar. Jag är så uppspelt att jag knappt kan sitta stilla. Jag ska dit med en vän och vi ska bara gotta oss. Det blir god mat och dryck, shopping och planlöst strosande. Har fått bra hjälp av Hanna med bloggen Matarkivet med tips på bra matställen. Vi ska självklart träffa Hanna i London också. Ser jag verkligen fram emot!

Jag har, i min ungdom, tillbringat en hel del tid i England. Både som au-pair och arbetat i butik. Var där senast när jag fyllde 30 år. Vilket med andra ord inte är sååå länge sedan... host host...



//Malin








4 kommentarer:

  1. I din ungdom??? Du som är så ung. Gulle-Malin - ha det nu så kul i swinging London och gör allt skoj du kan komma på! Kram!

    SvaraRadera
  2. Hel kyckling är vi galna i och precis som du skriver så blir oftast såserna så goda när man gör den på stekskyn - skedätarsås absolut! Definitivt värt att bryta löftet om att inte handla hem mer kött:)
    Att du har det bra i storstan betvivlar vi inte, det sippas och mumsas säkert på både det ena och det andra:) Hälsa Hanna från oss,
    kram på dej!

    SvaraRadera
  3. Helstekt kyckling gör man bara alltför sällan. Har sett din härliga tripp på Instagram!

    Kram jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.